Bilgisayarda Vektör Grafiği (Adobe Illustrator)

Öğrencilere grafik tasarımı uygulamalarını yapabilecekleri temel vektörel bilgisayar programı bilgisi kazandırmak.

BİLGİSAYARDA VEKTÖR GRAFİĞİ dersinde öğrencilere Adobe Illustrator programı ya da eşdeğeri vektörel tasarım programını tasarım amaçlı kullanmak öğretilir. Bilgisayar programına bir tasarım aracı olarak hakim olabilmesi amaçlanan öğrenciye, çalışma alanı oluşturma, temel vektörel çizim araçları, paneller, katmanlar, path özellikleri, görsel ekleme ve maskeleme, renk paleti, fırçalar ve illüstrasyon araçları, cetveller ve ızgara sistemi ile sayfa düzeni hazırlama, alan tipografisi yerleştirme, geometrik şekiller ve paneller aracılığı ile form ve bıçak oluşturabilme, baskıya ya da dijital medyaya hazır hale getirerek doğru formatta tasarımı ve uygulamayı sonlandırma öğretilir. Ayrıca diğer programlarla senkronize çalışabilmeleri için doküman formatları ve kaydetme özellikleri hakkında da bilgi verilir. Bu dersi alan öğrenci, grafik tasarıma yönelik sembol, amblem, logo gibi tasarlama, sayfa düzeni oluşturma, bıçak çizimi oluşturma, temel anlamda vektörel illüstrasyon yapma, baskıya ya da dijital ortama grafik sağlama becerilerini kazanır.

Dersin Öğretim Yöntemleri:
1- Uygulama 2- Araştırma 3-Sınav

Dersin Akışı

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Adobe Illustrator yazılımına giriş. Arayüzün tanıtımı ve örnek tasarımların incelenmesi. Baskı hazırlıkları ve renkle ilgili temel bilgilerin aktarılması. Yok
2 Temel geometrik formlar ile hizalama, renk ve kompozisyon çalışmaları. Cetvel ve ölçüm araçlarının kullanımı. Yok
3 Çizim araçları karmaşık şekiller oluşturmak. (Pathfinder paneli) Yok
4 Kalem ve fırça aracı ile çalışmalar. Piksel tabanlı dökümanların vektöre dönüştürülmesi. Var
5 Gradient boyama araçları ve renk paletinin yönetimi. Var
6 Tipografik çalışmalar. Metin araçlarının kullanımı. Yok
7 Dönüştürme ve deformasyon özellikleri ile kompozisyonlar oluşturma. Yok
8 Vize sınavı (Bilgisayar laboratuvarında uygulamalı sınav yapılacaktır.) Var
9 Fırça, doku ve desenlerin oluşturulması ve kullanımı. Yok
10 Efektler ile çalışmak. Yok
11 Kurumsal kimlik paftası oluşturma ve baskıya hazırlama. Var
12 3 Boyutlu nesne çizimleri. Işık, renk ve desen ayarları. Var
13 Ambalaj tasarımı. Açılımların çizimi ve baskı hazırlıkları. Var
14 Çalışmaların web tasarıma uygun hazırlanıp kaydedilmesi. Var

Kaynaklar

Ders Notu Öğrencilere haftalık olarak konuyla ilgili ders notları verilecektir.
Diğer Kaynaklar Adobe Illustrator programı ile temel grafik tasarım konularını içeren tüm basılı kaynaklar ve web siteleri

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ