• Türkçe
  • English

Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Özilgen’in “Cooking as a Chemical Reaction (Kimyasal Tepkime Olarak Pişirme)” isimli kitabı Çinceye çevrilerek Çin’de ders kitabı olarak okutulmaya başlayacak.

Çin’deki China Light Industry Press yayınevinin, kitabın yayın haklarına sahip olan ABD’li yayınevi CRC-Press’le yaptığı kontratla Çinceye çevrilen kitap, İngilizcenin yanı sıra Çince olarak da okutulabilecek.
2014 yılının ikinci yarısında basıldıktan sonra gastronomi ve mutfak sanatları alanında oldukça tanınan ve yaygın olarak kullanılan bir ders kitabı haline gelen “Cooking as a Chemical Reaction”, Avustralya’da da zorunlu ders kitabı olarak okutuluyor. Dünyanın birçok önemli üniversitesinin kütüphanesinde bulunan kitap, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik ve Gıda Mühendisliği eğitimi gören öğrencilere öneriliyor ve yardımcı ders kitabı olarak okutuluyor. Dünyanın en önemli akademik yayınevlerinden biri olan CRC-Press, Doç. Dr. Özilgen’in kitabının yeni konular da eklenmiş ikinci basımını, bu yılın Ekim ayının sonunda gerçekleştirecek.

Önce Deney Sonra Teori
Kitap, temel mutfak matematiği, temel gıda kimyası, su, karbonhidratlar, proteinler ve yağların kimyasal yapıları ve gıda üretimindeki fonksiyonları, duyusal analiz ve gıda katkı maddeleri konularını kapsıyor. Öğretim tekniği açısından farklı bir yöntem izleyen kitapta, gıdaların kimyasal yapılarını ve üretimin her aşamasında oluşabilecek kimyasal değişimleri açıklamak amacıyla önden hiçbir bilimsel teorik bilgi verilmeden gerçek üretimler deney olarak öğrenciyle birlikte yapılıyor ve daha sonra elde edilen sonuçların bilimsel nedenleri açıklanıyor.

“Yemek Pişirmek Kimyasal Bir Reaksiyondur”
Kitapla ilgili soruları yanıtlayan Doç. Dr. Sibel Özilgen, öğrencilerine derslerinde sık sık söylediği üç şey olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlki ‘size gerçek hayata uygulayamayacağınız teorik hiçbir bilgi yüklemeyeceğim’, ikincisi  ‘tüketici kaliteli ve güvenilir gıda ister’ ve üçüncüsü ‘yemek pişirmek bir kimyasal reaksiyondur.’ Ben bu üçünü “Cooking as a Chemical Reaction” başlığı altında bir ders kitabında birleştirdim. Ben her zaman öğrencimi anlayarak ders planlamamı yaparım. Öğrencilerimin gıda bilimi eğitiminde önce görüp sonra dinlediklerinde çok daha başarılı olduklarını fark ettim ve kitabın temelini oluştururken bunu yol gösterici olarak kullandım.” Bir Türk akademisyen olarak kitabının Çince olarak da basılmasının büyük bir onur ve heyecan verici bir durum olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özilgen, “Doğru bir şeyler yaptığınızda dünyanın öbür ucundan bile fark ediliyor olması, sizden çok uzakta olan gençlere de dokunabiliyor olmanız bir eğitmen için paha biçilemez bir motivasyon. Kitap, Çin’de İngilizce basılacak olsaydı da çok sevinirdim ama Çince basılacak olması ve yaygın bir şekilde farklı bir öğrenci kitlesine de ulaşabilecek olmasını bilmek çok farklı bir duygu…” 

Basın Yansımaları : hurriyet.com.tr

paylaş