• Türkçe
  • English

Tiyatro Bölümü Hakkında

1996-1997 öğrenim yılı başından bu yana teorik ve uygulamalı ders, seminer ve atölye çalışmaları ile bütünlenen dört yıllık bir oyunculuk eğitimi vermektedir.
Dört yıla yayılan öğretim süresi boyunca oyuncu adayı hareket, ses-nefes ve konuşma eğitimi, doğaçlama, oyunculuk, rol ve oyun hazırlama alanlarında uygulamalı eğitim alırken, zorunlu kuramsal derslerden edindiği temel formasyonunu seçmeli derslerle ve kendi istediği çizgide geliştirerek tam donamımlı bir tiyatro insanı olarak mezun olma olanağına sahip olmaktadır.

Tiyatro Bölümü Nedir?

Tiyatro Bölümü; 1966 senesinden itibaren öğrencilere kuramsal, uygulamaya dayalı dersler, atölye çalışmaları ve seminerler ile oyunculuk eğitimi vermektedir.  Sanat sektöründe fark oluşturacak, sahip olduğu geniş perspektif ile sanat ve kültür dünyasına yeni yorumlar kazandıracak, meslek hayatları içerisinde sanat hususunda başarılı olup insanları besleyecek sanatçılar yetiştirmeyi hedeflemektedir. 4 yıl süren lisans programı ile oyun ve rol üretme ve hazırlama alanlarında tecrübeli, doğaçlama yeteneğine sahip, ses kullanımı ve konuşma konularında eğitimli, temel formasyonunun yanında kendi isteği ile aldığı çeşitli formasyonlar ile donanmış, alanında tecrübeli, tiyatro uzmanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencisi olabilmek için özel yetenek sınavlarına girilmelidir. Tiyatro eğitimi ardından kaliteli birer sahne oyuncusu olabilmek mümkündür. Mezunlar; kurumsal statü sahibi profesyonel tiyatrolarda, alternatife sahne yapılarında, devlet ve şehir tiyatrolarında, sinema ve televizyon alanında yapılagelen çalışmalarda, her leveldeki tiyatro eğitimleri alanlarında, yönetmen, yapımcı, oyuncu, yazar gibi görevleri üstlenerek gerçek bir sanatçı statüsüne sahip olabilirler.

Tiyatro Taban Puanları ve Tiyatro Bölümü Sıralama

 

Fakülte ve Programlar                                    Öğretim Süresi                              2019 Kontenjanı

Tiyatro (Ücretli)                                                          4                                                                     15

Tiyatro (Burslu)                                                          4                                                                       5

Tiyatro (%50 İndirimli)                                                4                                                                    15

Tiyatro Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Tiyatro Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi kazanılan başarıları ödülsüz bırakmayarak öğrencilere çeşitli burs olanakları sunmaktadır. Tiyatro Bölümü Burs İmkanları Sayfasını inceleyerek burslar ve çeşitleri hakkında daha detaylı malumat sahibi olabilirsiniz. Bu link üzerinden ilgili sayfaya ulaşabilir, bölümleri ve burs olanaklarını kolayca inceleyebilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Tiyatro Okumak

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü; ülkemizin tiyatro, televizyon ve sinema alanlarına karşı yenilikçi, eleştirel ve yaratıcı geniş perspektiflere sahip, daima üretme çabası içerisinde olan oyuncular, sanatçılar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü; kendini, bedenini, sahip olduğu sesi, mesleğini, düşüncelerini ve duygularını eğitimi boyunca alacağı kuramsal ve tecrübeye dayalı uygulamalı dersler ile en mükemmel şekilde ifade edebilen, gerektiğinde eleştirel bakış açısına sahip, diğer sanat disiplinleri ile daima iletişim içerisinde bulunan, oluşturucu, özgün, yenilikçi, profesyonel, takım çalışması ruhuna sahip ve araştırmacı oyuncular yetiştirmeyi hedeflemektedir. Alanlarında profesyonel, en önde gelen sinema, televizyon ve tiyatro sanatçıları konuk olarak çeşitli konferanslara ve atölye çalışmalarına davet edilerek, öğrencilerin tecrübeli kişilerden alanlarının en iyisi olmaları yönünde önemli bilgi birikimleri elde etmeleri sağlanmaktadır.

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nün dünyanın en ileri seviyede bulunan oyunculuk ekollerinden biri olan Michael Checkov Europe Training (MCET) ile anlaşması bulunmaktadır. Tiyatro Bölümü içerisinde böylelikle her dönem MCET atölye çalışmaları da başarı ile sürdürülmektedir. Bu atölyeler ile birlikte öğrenciler Avrupa’nın çeşitli önde gelen oyunculuk eğitmenleri ile çalışma şansına sahip olmaktadırlar. Ayrıca MCET programı ile dünyanın neredeyse her yerinde geçerli olan MCET Sertifikasına da öğrenciler sahip olma şansını yakalamaktadır. Öğrenciler hazırladıkları çeşitli programlar ve oyunlar ile çeşitli kültür merkezlerinde, yurt dışında farklı festivallerde, profesyonel ve alternative tiyatro sahnelerinde, üniversiteler arası tiyatro gösterimlerinde, bölümümüze ait uygulama sahnesi üzerinde, platoda, ulusal ve uluslararası çerçevedeki çeşitli gençlik festivallerinde seyirci ile doğrudan, hızlı bir şekilde buluşma imkanına sahip olabilmektedirler.

Yeditepe Üniversitesi öncü kuruşlardan aldığı sertifikaların yanında tecrübe sahibi mezunlar verebilmek adına çeşitli oyun alanlarında staj imkanları da sağlamaktadır. Uzman bir oyuncu olma noktasında teorik bilgilerden daha çok tecrübe, sahne alışkanlığı ön planda olmaktadır. Farklı pozisyonlarda, rollerde elde edilen tecrübeler ile beraber oyuncular daha iyi yerlerde becerilerini sergileme olanak ve fırsatlarına böylelikle sahip olabilmektedirler.

Yeditepe Üniversitesi’nin farklı Avrupa ülkeleri ile arasında gerçekleştirdiği öğrenci değişim programları sayesinde öğrenciler yurt dışında bir süre eğitim alabilme fırsatına sahip olmaktadır. 

Tiyatro Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Mezunlar Tiyatro ve oyun tabanlı her mevkide iş olanaklarına sahip olmaktadırlar. Aldıkları kaliteli eğitim ve edindikleri tecrübe ile birlikte alanlarında uzman birer oyuncu olma şansını kolaylıkla elde etmektedirler. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunları; çeşitli devlet ve şehir tiyatrolarında, sinema ve televizyon arenasındaki çalışmalarda, profesyonel kurumsal yapıya sahip veya alternative tiyatrolarda, tüm seviyelerdeki tiyatro eğitimleri alanlarında, yönetmen, oyuncu yapımcı, yazar ve benzeri görevlerde iş olanaklarına sahip olmaktadırlar. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencilerinin aslında mezuniyetleri sonrası çalışabilecekleri, iş hayatlarını devam ettirebilecekleri birçok alan bulunmaktadır. Özel ve devlet radyoları, dizi ve film şirketleri, devlet televizyonları, özel kanallar, özel ve devlet tiyatroları yine iş imkanları arasında yer almaktadır. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencilerinin % 34’ü halen burslu olarak eğitimlerine devam etmektedirler.

Misyon ve Vizyon

Misyonumuz

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü olarak vizyonumuz; Tiyatro ile oyunculuğun ve sanatın barındırdığı yapıcı ve tamamlayıcı etkinliğin önemini kavramış, özgün, farklı çözümlere sahip, sahne performansı gelişmiş, sosyal olarak topluma duyarlı ve bilinç sahibi, kendi sahip olduğu milli, öz kültürünü benimsemiş ve koruyan, güncel sahne kültürünü ve eğilimlerini daima takip içerisinde olan, uluslararası alanda yerini ve oyununu benimsetmiş, topluma fayda sağlamayı kendine görev bilinci içerisinde vazife edinmiş, disiplinler arası düşüncelere sahip bireylerin yetiştirilmesini ve topluma kazandırılmasını sağlamaktır.

Vizyonumuz

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü olarak vizyonumuz; çağdaş toplum seviyesinin şartları ve koşullarından biri olan üst seviye tecrübe birikimi ve ileri akademik seviyede bilgi birikimi sahibi, uluslararası düzeyde sahne ve oyun alanında, çeşitli arenalarda aranan öğrenciler yetiştirebilen, tüm uluslararası alanda tanınmış, kendisine saygı duyulan, alanında uzman eğitim kurumu olmaktır. 4 yıllık Tiyatro Bölümü Lisans programının amacı; toplumun yararına işler yürütebilecek, oyunlar içerisinde bulunabilecek, tiyatro alanındaki ihtiyaçların ve gereksinimlerin tam olarak belirlenmesi ile, gereksinim duyulduğu takdirde tiyatro ve çeşitli oyunlarda içeriğin yürüyüşü noktasında sorumluluk yüklenebilecek ve karşılaştığı problemler karşısında soğukkanlı bir davranışla sanatsal yeni çözümler üretebilecek, tiyatro alanında donanımlı, uzman ve profesyonel sanatçılar yetiştirmektir.