Skip to main content

Gastronomy and Culinary Arts Department

Program Type: Undergraduate
Language: English

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü


Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 2003 yılında Tuğrul Şavkay tarafından kurulmuş olup, Türkiye’deki ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı olma özelliğini taşımaktadır. Bölümümüzün temel amacı; Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması, korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılarak uluslararası düzeyde tanıtılmasıdır. Bu doğrultuda program; beslenme, gıda bilimi, gıda hijyeni, yeni ürün geliştirme, yiyecek-içecek işletmeciliği ve pazarlaması, yemek kültürü ve tarihi, dünya mutfakları, yemek stilistliği ve fotoğrafçılığı, klasik ve modern mutfak teknikleri ile pastacılık gibi çok çeşitli ve disiplinler arası dersler sunmaktadır.

Klasik müfredatın yanı sıra, bölümümüz, sektördeki hızlı değişimlere eş zamanlı olarak yanıt verebilmek amacıyla Türkiye’de üç farklı ders programı sunan ilk ve tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olarak yenilikçi ve modüler eğitim yapısıyla öne çıkmaktadır. Bölümümüz öğrencileri, ders programlarını oluştururken klasik müfredatın yanı sıra, tercih edebilecekleri üç farklı uzmanlık alanından oluşan modül seçeneklerine sahiptirler: Culinary Science, Food Design ve Gastroartology®.  Culinary Science modülü; gıdanın yeni ürün geliştirme ve inovasyon alanlarında kariyer yapmak isteyen öğrenciler için Gıda Mühendisliği Bölümü ile hazırlanmıştır. 

Food Design modülü, gıdayı yapay zeka uygulamaları ve bilgisayar destekli marka tasarımı ile ilişkilendirerek bu alanda kariyerlerini ilerletmek isteyen öğrenciler için Grafik Tasarımı Bölümü ile hazırlanmıştır. Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü ile ortaklaşa hazırlanan Gastroartology® modülü ise gıdanın sanat alanında kariyerlerini planlayan öğrenciler için tasarlanmıştır. Gastroartology® modülünün isim hakkı bölümümüze ait olup dünyada ilk kez bölümümüzde uygulanmaktadır. Her bir program, gıda sektörünün güncel ve çok disiplinli ihtiyaçları dikkate alınarak planlanmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, temel eğitim müfredatını tamamladıktan sonra, ilave bir kredi veya ders yükü üstlenmeden, aynı anda yandal veya çift anadal da yapabilecekleri bu programlardan kariyer hedeflerine uygun olanı seçerek eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Bölümümüz, İspanya’daki Universitat Oberta de Catalunya tarafından temsil edilen “Gıda Kültürü ve İnovasyon” alanındaki UNESCO/UNITWIN Kürsüsü ile resmi bir iş birliğine sahiptir. Ayrıca Fransa’nın dünyaca ünlü pastacılık okulu Ecole Ducasse-ENSP ile bir eğitim anlaşmamız bulunmaktadır. Bölümümüzün, başta Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ile Amerika Birleşik Devletleri, Asya ve Uzak Doğu dahil dünyadaki çok sayıda Michelin Yıldızlı restoran ile staj anlaşmaları bulunmaktadır. Bu anlaşmalar sayesinde dileyen öğrencilerimiz zorunlu stajlarını yurtdışında yapabilmektedirler. Bunun yanı sıra, bölümümüz, glütensiz tarhana formülü ve üretimiyle Türkiye’de patent almış ilk ve tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı olma niteliğini taşımaktadır. Bölümümüz, ilaveten, Boston Üniversitesi (BU MET) ile Gastronomi Yüksek Lisans (Master of Liberal Arts in Gastronomy) programı anlaşması olan Türkiye’deki tek bölümdür. Bu iş birliği çerçevesinde mezunlarımız, belirli akademik kriterleri karşıladıkları takdirde, yabancı dil şartı aranmaksızın bu programa kabul edilmektedirler. Ayrıca, bölümümüz, Türkiye’nin ilk ve tek Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans Programına da sahiptir.

Bölümümüz, Birleşmiş Milletler ve Auburn University ortaklığı ile başlatılan ve kampüslerdeki öğrenciler arasında açlıkla mücadeleye yönelik farkındalık kazanımını hedefleyen “Universities Fighting World Hunger (UFWH)” ağının Türkiye’deki ilk ve tek resmi ortağıdır. Aynı şekilde, küresel ölçekte üniversite kampüslerinde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan “Presidents United to Solve Hunger (PUSH)” konsorsiyumuna rektörlük düzeyinde Türkiye’den katılan ilk ve tek bölümdür.

Ayrıca, kültürel mirası dijital ortamda tanıtmayı hedefleyen ve kültür-sanat alanında dünyanın en büyük çevrim içi platformu olan Google Arts & Culture ile iş birliği yapan Türkiye’deki tek resmi akademik ortak olarak bölümümüz, bu platformda Türk mutfak kültürüne dair içeriklerin yer aldığı kendi sayfasına sahiptir. Sayfayı incelemek için: https://artsandculture.google.com/partner/yeditepe-university-gastronomy-and-culinary-arts 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, gıdayı pozitif bilimler, kültür, sanat, işletme ve teknik boyutlarıyla ele alan çoklu disiplinli bir akademik programdır. Bu bölümde öğrenciler; beslenme, gıda bilimi, gıda hijyeni, yeni ürün geliştirme, mutfak teknikleri, yemek kültürü ve tarihi, dünya mutfakları, yiyecek-içecek işletmeciliği, yemek stilistliği ve fotoğrafçılığı gibi pek çok alanda kapsamlı bir eğitim alırlar. Amaç; mutfak uygulamalarında yetkin uzmanlar kazandırmak değil, yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilerle donanmış, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek, gıdayı, dahil olduğu tüm boyutlarıyla değerlendirerek yönetecek, yenilikçi ve vizyoner profesyoneller yetiştirmektir.

2003 yılında kurulan ve Türkiye’deki ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı olma özelliğini taşıyan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, öğrencilerine, çağın ihtiyaçlarına uygun modüler ve çok disiplinli bir eğitim sunar. Öğrenciler, klasik eğitim müfredatının dışında, Culinary Science, Food Design ve Gastroartology® gibi üç farklı akademik programdan birini seçerek kariyer planlamalarını şekillendirecek uzmanlık alanlarını lisans eğitimi süreçlerinde belirleyebilme ve destekleme fırsatına sahiptirler.

Bölümümüz öğrencilere yalnızca nitelikli bir akademik eğitim değil, aynı zamanda uluslararası düzeyde ilk kez gerçekleştirdiği iş birlikleri ve ortaklıklılarla çok yönlü öğrenim imkanları da sunmaktadır. Bölüm; İspanya’daki Universitat Oberta de Catalunya’nın temsil ettiği UNESCO/UNITWIN “Gıda Kültürü ve İnovasyon” Kürsüsünün ülkemizdeki ilk resmi ortağıdır. Bölümümüz, Fransa’daki dünyaca ünlü pastacılık okulu Ecole Ducasse-ENSP ve Amerika’daki Boston Üniversitesi ile yaptığı anlaşmalar sayesinde öğrencilerine lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim olanakları sunmaktadır. Bölümümüzün, Avrupa ülkesi ile Amerika Birleşik Devletleri, Asya ve Uzak Doğu dahil dünyadaki çok sayıda Michelin Yıldızlı restoran ile staj anlaşmaları bulunmaktadır. Bu anlaşmalar sayesinde dileyen öğrencilerimiz zorunlu stajlarını yurtdışında yapabilmektedirler. Glütensiz tarhana formülüyle Türkiye’de patent almış tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı olan bölümümüz, aynı zamanda ülkemizin ilk ve tek Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans Programına sahiptir. Açlıkla mücadele, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği alanlarında küresel ölçekte faaliyet gösteren UFWH ve PUSH gibi uluslararası organizasyonların Türkiye’deki ilk ve tek ortağı olan bölümümüz Google Arts & Culture platformunda yer alan kendi sayfası ile Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtılmasında öncü rol üstlenmektedir.

Mezunlarımız ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekiplerinde veya yiyecek-içecek yönetimi departmanlarında; restoranların şef kadrolarında veya operasyonel yönetimlerinde; havayolu ve cruise firmalarının yiyecek-içecek operasyonlarında; gıda firmalarının yeni ürün geliştirme (AR-GE), inovasyon, ve pazarlama departmanlarında; medya, yayıncılık ve içerik üretiminde; gastronomi alanında hizmet veren danışmanlık şirketlerinde; devlet kurumlarının gıda, turizm veya kültür birimlerinde görev alabilmektedirler. Bunun yanı sıra, gastronomi alanında hızla gelişen dijitalleşme ve yapay zeka destekli sistemler, mezunlarımızın yeni nesil unvanlarla teknoloji ve tasarım odaklı pozisyonlara yönelmelerine de olanak tanımaktadır. Gıda girişimciliği, ürün markalaşmaları, gastronomi turizmi ve sürdürülebilirlik gibi alanlar da mezunlarımızın tercih ettiği başlıca kariyer seçenekleri arasındadır.

Vizyonumuz, Türk mutfak kültürünü korumak, kayıt altına almak, akademik yöntemlerle araştırarak gelecek nesillere aktarmak, sürdürülebilir bir bakış açısıyla geliştirmek ve uluslararası alanda tanınır bir kültürel kimliğe sahip olmasını sağlamak.

Misyonumuz, gastronomi ve mutfak sanatları alanında disiplinler arası bir yaklaşımla eğitim vererek; Türk mutfak kültürüne duyarlı, uluslararası mutfak teknikleri ile donanmış, bilimsel düşünen, yaratıcı, sürdürülebilirliğe önem veren, teknolojiyi etkin kullanan ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek kuramsal bilgi ve becerilere sahip gıda sektörü profesyonelleri yetiştirmek. Bu yolla, ülkemize, Türk mutfağını ulusal ve uluslararası alanlarda temsil edebilecek nitelikli profesyoneller kazandırmak.