• Türkçe
  • English
Course Code: 
CULA 308
Course Period: 
Spring
Course Type: 
Core
P: 
2
Lab: 
0
Credits: 
4
ECTS: 
8
Prerequisite Courses: 
Course Language: 
İngilizce
Course Objectives: 
The aim of this course is to introduce several cultures that helped set up the foundations of Turkish cuisine and to display the evolution of the cuisine of this geography during different periods of history.
Course Content: 

The aim of this course is to introduce several cultures that helped set up the foundations of Turkish cuisine and to display the evolution of the cuisine of this geography during different periods of history.

Vertical Tabs

Course Flow

COURSE CONTENT
Week Topics Study Materials
     
1 Period before the Turks

Ancient Anatolian Culinary Culture

Ahmet Ünal. “Tanrı ve insan mutfağı: Anadolu’nun yazıya geçirilmiş ilk yemek tarifleri üzerine bir araştırma » Yemek ve Kültür, 37.sayı, 2014
2 Central Asian & Seljuk Culinary Culture Genç, Reşat. “XI. Yüzyilda Türk Mutfağı” Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri, p. p.57- 69.

 Köymen. “Selçuklular Zamanında Beslenme Sistemi” Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri, p. 35-47

Mehmet Alpargu. “ Turkish Cuisine Inner Asia up until the 12th Century”, in Turkish Cuisine.

3 Early Ottoman Cuisine (14th-15th centuries) Nicolas Trépanier .” Culinary Culture in Fourteenth Century Anatolia” in Turkish Cuisine.

Süheyl Ünver. Fatih Devri Yemekleri.

4 Classical Ottoman Cuisine ( 16th-17th centuries) Arif Bilgin. “Ottoman Palace Cuisine of the Classical Period” in Turkish Cuisine.

S. Yerasimos. Sultan Sofraları. Yapı Kredi Yayınları.

5 Late Ottoman Cuisine (18th-19th centuries)
T. Artan. “Osmanlı Elitinin Yemek Tüketiminin Bazı Yönleri 818. Yüzyıl)”. Yemek ve Kültür, 6. Sayı.

 

Özge Samancı.The Culinary Culture of the Ottoman Palace & Istanbul During the Last Period of the Empire” in Turkish Cuisine.

6 Food Culture of the Different Religious Communities in Turkey Nezihe Aras. Timeless Tastes. Marianna Yerasimos. “ Rum Cuisine in the Ottoman Period”, in Turkish Cuisine.

Koronyo. Ovadyo. Sefarad Yemekleri, Gözlem Yayınevi.

Takuhi Tovmasyan. Sofranız Şen Olsun. Aras Yayıncılık.

7 Republican Turkish Cuisine Artun Ünsal. İstanbul Mutfağı.Yapı Kredi Yayınları
8 Midterm  
9 Evolution of Restaurants in Turkey Artun Ünsal. İstanbul Mutfağı.Yapı Kredi Yayınları.

Ekrem Muhittin Yeğen

Alafranga- Alaturka Yemek Sanatı

10 Turkish Dessert Culture Necip Ertürk- Türk Tatlı Sanatı

Mary Işın- Türk Tatlıları Tarihi

11 Traditional Turkish Beverages & Savoury Pastries Necip Ertürk- Türk Tatlı Sanatı

Mary Işın- Türk Tatlıları Tarihi

12 Street Food Culture in Turkey Hande Bozdoğan- Street Food in Turkey

 

13 Festive Foods  
14 Review  
 

Recommended Sources

Textbook A.Bilgin. Ö. Samancı, 2008,  Turkish Cuisine,:, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara

Ekrem Muhittin Yeğen- Alafranga- Alaturka Yemek Sanatı

Necip Ertürk- Türk Tatlı Sanatı

Additional Resources Artun Ünsal. İstanbul Mutfağı.Yapı Kredi Yayınları.

Hande Bozdoğan- Street Food in Turkey

Koronyo. Ovadyo. Sefarad Yemekleri, Gözlem Yayınevi.

Takuhi Tovmasyan. Sofranız Şen Olsun. Aras Yayıncılık

Mary Işın- Türk Tatlıları Tarihi

 

Assessment

IN-TERM STUDIES NUMBER PERCENTAGE
Midterm (%50 theory %50 practical) 1 60
Assignment 1 20
Laboratory 1 20
Total   100
CONTRIBUTION OF FINAL EXAMINATION TO OVERALL GRADE (50 % theory- 50 % practical)   40
CONTRIBUTION OF IN-TERM STUDIES TO OVERALL GRADE   60
Total   100