• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
FDE 201
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
3
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
3
AKTS: 
5
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Bu dersin amacı öğrencilerin gıdaları birer kimyasal sistem olarak algılamalarının sağlanması, bu kimyasal sistemleri oluşturan temel gıda bileşenlerinin özelliklerinin tanımlanması, gıda işleme ve depolama süreçlerinde gıda bileşenlerinde meydana gelen değişmelerin kimyasal mekanizmaları hakkında bilgi kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği: 

Gıda bileşenleri, su, makro besin ögeleri: karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler;  mikro besin ögeleri: mineraller ve vitaminler;  gıdalarda besin ögeleri dışında bulunan kimyasallar: aroma ve renk maddeleri, kontaminantlar.

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı, 3: Hocanın sınıfta problem çözmesi, 4: Benzetim kullanma, 5: Problem çözme ödevi, 6: Okuma ödevi, 7: Laboratuvar çalışması, 8: Dönem araştırma ödevi, 9: Konuk konuşmacı sunumu, 10: Örnek proje incel
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A: Yazılı Sınav, B: Kısa sınav, C: Ödev, D: Sınıf içi çalışma

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları Detaylı Program Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Gıda kimyasını, kapsamını ve amaçlarını tanımlayabilir 1a, 6c, 7b 1, 2 A
Karbonhidratların kimyasal yapısı, fiziksel özellikleri ve gıdalardaki kullanım amaçlarına hakimdir. 1a, 6c, 7b 1, 2, 4 A, D
Gıda işlenmesi veya depolanması sırasında gerçekleşen temel karbonhidrat reaksiyonlarını tanımlayabilir. 1a, 6c, 7b 1, 2 A, D
Gıdalardaki polisakkaritler ve tatlandırıcılar hakkında bilgi sahibi olur. 1a, 6c, 7b 1, 2, 4 A, D
Suyun kimyasal yapısı ve fiziksel özelliklerini öğrenir ve gıdalarda oynadığı rolü tanımlayabilir. 1a, 6c, 7b 1, 2 A, D
Gıdalardaki bazı temel lipitleri ve bu lipitlerin kimyasal ve fonksiyonel özelliklerini tanımlayabilir. 1a, 6c, 7b 1, 2 A, D
Lipit reaksiyonları, lipit oksidasyonu ve kristalizasyonu hakkında bilgi sahibidir. 1a, 6c, 7b 1, 2, 4 A, D
Proteinleri oluşturan amino asitlerin kimyasal yapısı, çeşitleri hakkında bilgi sahibidir.  1a, 6c, 7b 1, 2 A, D
Proteinlerin fiziksel özellikleri, gıdalardaki fonksiyonları, ve denatürasyonu hakkında bilgi sahibidir. 1a, 6c, 7b 1, 2, 4 A, D
Vitamin ve minerallerin, kimyasal isimleri, çeşitleri, hangi gıdalarda yer aldığı, insan bedenindeki rolü ve eksikliği durumunda yaşanılan semptomlar hakkında bilgi sahibidir. 1a, 6c, 7b 1, 2 A, D

Dersin Akışı

DERS AKIŞI
Hafta Konular Çalışma Malzemeleri
1 Gıda kimyasına giriş Ders Notları
2-3 Karbonhidratlar: Monosakkarit ve Disakkaritler (Kimyasal yapısı, fiziksel özellikleri ve fonksiyonları) Ders Notları
4 Karbonhidratlar: Esmerleşme Reaksiyonları Ders Notları
5 Karbonhidratlar: Tatlandırıcılar ve Polisakkaritler Ders Notları
6 Su: Yapı, özellikler, etkileşimler, sorpsiyon izotermleri ve su aktivitesi Ders Notları
7 Ara Sınav Ders Notları
8-9 Lipitler: Kimyasal yapı, fiziksel özellikler Ders Notları
  10 Lipitler: Lipid Kristalizasyonu ve Oksidasyon Ders Notları
11 Lipitler: Yağ İkameleri Ders Notları
12 Proteinler: Amino Asitler, kimyasal yapı Ders Notları
13 Proteinler: Fiziksel özellikler, denatürasyon Ders Notları
14 Vitaminler ve mineraller Ders Notları

Kaynaklar

ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Kitaplar Fennema’s Food Chemistry, 5th Edition. Srinivasan Damodaran,
Kirk L. Parkin and Owen R. Fennema

Food Chemistry, 4th edition. H.D. Belitz, Werner Grosch, Peter

Schieberle

Food: The Chemistry of Its Components, 5th edition. T.P.

Coultate.

Principles of Food Chemistry, 3rd Edition. John M. deMan

Introductory Food Chemistry, John W. Brady

Diğer Kaynaklar Eğitmen tarafından paylaşılan çeşitli okumalar ve ders notları

Materyal Paylaşımı

MATERYAL PAYLAŞIMI
Dokümanlar Yulearn
Ödevler Yulearn
Sınavlar Classroom

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 50
Ödev 3 25
Kısa Sınav, Sınıf aktivitesi 3 25
Toplam   100
Finalin başarıya oranı   40
Yarıyılın başarıya oranı   60
Toplam   100

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI 
No Program Öğrenme Çıktıları
koyunuz 
1a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.  
2a Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;  
2b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.  
3a Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi;   
3b Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.  
4a Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi;  
4b Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.  
5a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi,   
5b Deney yapma,  veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.  
6a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;  
6b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;   
6c Bireysel çalışma becerisi.
7a Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi;   
7b En az bir yabancı dil bilgisi; 
7c Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,    
7d Etkin sunum yapabilme becerisi,   
7e Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.  
8a Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,  
8b Bilgiye erişebilme becerisi.  
9a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci.   
9b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.  
10a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi.  
 
10b
Girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık.  
10c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.  
11a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi,  
11b Çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi.
11c Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.  

AKTS İş Yükü Tablosu

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi
(Saat)
Toplam
İş Yükü
(Saat)
Ders Süresi  14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Kısa sınav 3 1 5
Ara sınav – Bireysel çalışma 1 6 30
Final  – Bireysel çalışma 1 30 20
Toplam İş Yükü     125
Toplam İş Yükü / 25 (s)     5
Dersin AKTS Kredisi     5
Hiçbiri