• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
FDE 344
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
3
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
3
AKTS: 
5
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim teknolojilerini ve ilgili ürünlerin temel işlemlerin öğrenmek
Dersin İçeriği: 

Tahıl, et, süt ürünleri, meyve ve sebze, yağ, fermentasyon teknolojileri, çikolata ve şekerleme ürünleri üretim teknolojileri, gıda üretim teknolojileri ile ilgili temel işlemler

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı,6: Okuma ödevi, 8: Dönem araştırma ödevi, 9: Konuk konuşmacı sunumu,
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
C: Eve verilen kısa sınav, E: Ödev, F: Proje,

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları Detaylı Program Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Başlıca gıda proses ve üretim teknolojilerini tanıyabilme 1a, 6c, 7b, 1, 2 A, B
Gıdalarda bozulma ve bozulma mekanizmalarını, bozulma ve bozulmayı kontrol etme yöntemlerini açıklayabilme 1a, 6c, 7b, 11b 1, 2 A, B
Belirli bir gıda ürününü üretmek için gereken temel işlemleri açıklayabilme 1a, 6c, 7b 1, 2 A, B
Gıda kimyası, mikrobiyoloji, mühendislik ve duyusal değerlendirme alanlarında edinilen bilgileri güvenli, besleyici ve yüksek kaliteli gıda ürünlerinin geliştirilmesi, işlenmesi ve korunmasına uygulayabilme bilgisini kazanma 1a, 6c, 7b, 8a, 11b 1, 2, 6 A, B

Dersin Akışı

DERS AKIŞI
Hafta Konular Çalışma Malzemeleri
1 Gıda üretim teknolojisine giriş Ders notları ve önerilen kitaplar
2-3 Hububat ürünleri üretim teknolojileri Ders notları ve önerilen kitaplar
4-5-6 Meyve ve sebze üretim teknolojileri 
Quiz-I
Ders notları ve önerilen kitaplar
7-8 Et ürünleri üretim teknolojileri. Ara sınav-I
Davetli konuşmacı
Ders notları ve önerilen kitaplar
9-10 Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri Ders notları ve önerilen kitaplar
11 Yağ ürünleri üretim teknolojileri. Quiz-II Ders notları ve önerilen kitaplar
12-13 Fermentasyon teknolojileri. Ara sınav-II
Davetli konuşmacı
Ders notları ve önerilen kitaplar
14 Çikolata ve şekerleme ürünleri üretim teknolojileri
Final sınavı
Ders notları ve önerilen kitaplar

Kaynaklar

ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Ders Notu Lecture Notes
Diğer Kaynaklar Rahman, M.S. (2020). Handbook of Food Preservation. CRC Press, 1103 pp. ISBN: 978-1-4987-4048-7.

Materyal Paylaşımı

MATERYAL PAYLAŞIMI
Dokümanlar YULEARN
Ödevler Google classroom
Sınavlar Ara sınav I-II, Quiz I-II, Final sınavı

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 2 40
Dönem Ödevi 1 20
Toplam   60
Finalin Başarıya Oranı   40
Yıl içinin Başarıya Oranı   60
Toplam   100

 

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI 
No Program Öğrenme Çıktıları
koyunuz 
1a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.  
2a Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;  
2b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.  
3a Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi;   
3b Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.  
4a Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi;  
4b Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.  
5a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi,   
5b Deney yapma,  veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.  
6a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;  
6b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;   
6c Bireysel çalışma becerisi.
7a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi;   
7b En az bir yabancı dil bilgisi; 
7c Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,    
7d Etkin sunum yapabilme becerisi,   
7e Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.  
8a Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
8b Bilgiye erişebilme becerisi.  
9a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci.   
9b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.  
10a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi.  
 
10b
Girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık.  
10c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.  
11a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi,  
11b Çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi.
11c Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.  

AKTS İş Yükü Tablosu

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi
(Saat)
Toplam
İş Yükü
(Saat)
Ders süresi  14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ara sınav – Ön çalışma
                 Sınav
2 10 20
2 2 4
Quiz – Ön çalışma
          Sınav
2 6 12
Final- Ön çalışma
         Sınav
1 20 20
1 2 2
Toplam İş Yükü     128
Toplam İş Yükü / 25 (s)     5.1
Dersin AKTS Kredisi     5
Hiçbiri