• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
FDE 226
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
2
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
4
AKTS: 
7
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Temel gıda analizlerinin prensip ve uygulamaları hakkında teorik ve pratik bilgi vermek, gıda analizlerinde kullanılan analitik tekniklerin prensiplerinin anlaşılmasını sağlamak, öğrencilerin laboratuvar becerilerini geliştirmek.
Dersin İçeriği: 

Genel lab kuralları, lab güvenliği, lab hesaplamaları, analitik veri değerlendirmesi: doğruluk ve kesinlik, gıda analiz yöntemleri ve uygulamaları: nem ve toplam kuru madde tayini, kül tayini, standart solüsyonlar ve titrasyon asitliği, vitamin tayini: vitamin C tayini, mineral tayini: tuz tayini, karbonhidrat tayini, protein tayini, yağ tayini.

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı, 3: Hocanın sınıfta problem çözmesi, 4: Benzetim kullanma, 5: Problem çözme ödevi, 6: Okuma ödevi, 7: Laboratuvar çalışması, 8: Dönem araştırma ödevi, 9: Konuk konuşmacı sunumu, 10: Örnek proje
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A: Yazılı Sınav, B: Çoktan seçmeli sınav C: Eve verilen kısa sınav, D: Deney Raporu, E: Ödev, F: Proje, G: Öğrencinin sunumu, H: Kısa sınav, I: Lab performans değerlendirmesi

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları Detaylı Program Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Gıda analizlerinin gıda endüstrisinde kullanım amaçlarını ve önemini açıklayabilir. 1a 1, 2 A, B, D
Gıda analizinin temel prensiplerini açıklayabilir. 1a 1, 2, 7 A, B, D
Bilimsel bilgilerini, pratik yeterliliklerini ve güvenlik kurallarını uygulayarak gıda analiz laboratuvarını güvenli ve etkin olarak kullanabilir ve gıda analizlerinin gerçekleştirebilir. 5b, 7e 1, 2, 7 A, D, I 
Deney yaparak veri toplayabilir, verileri analiz ederek sonuçlarını değerlendirebilir. 5b, 6c 1, 2, 3 A, D
Deney sonuçlarını bilimsel rapor hazırlayarak etkin bir şekilde sunabilir. 6c, 7b, 7c  1, 2, 7 D
Gıda analizlerini ulusal ve uluslararası gıda düzenlemeleri kapsamında değerlendirebilir. 7b, 7c, 8b, 9b 1, 2 A, D
Analizin amacını, var olan kaynakları numunelerin ve metotların özelliklerini değerlendirerek bir gıda analizi için en uygun metodu/metotları seçebilir. 1a 1, 2, 7 A, D
Disiplin içi takım çalışması yapabilir. 6a 7 I
Akademik etik ilkeleri uygulayabilir. 9a 1, 2  D

Dersin Akışı

DERS AKIŞI
Hafta Konular Çalışma Malzemeleri
1 Ders tanıtımı: Ders tanıtım formu, ders planı, ders kural ve uygulamaları, laboratuvar oryantasyonu, laboratuvar güvenliği Ders materyalleri
2 Laboratuvar raporu yazımı, bilgi kaynaklarına erişim, excel kullanımı, Laboratuvar güvenliği quizi Ders materyalleri
3 Gıda analizine giriş, numune alınması ve hazırlanması 
Analitik veri değerlendirmesi: doğruluk ve kesinlik (Rapor 1)
Ders materyalleri, Lab kitapçığı
4 Nem ve toplam kuru madde tayini (Rapor 2) Ders materyalleri, Lab kitapçığı
5 Gıdalarda renk analizi Ders materyalleri, Lab kitapçığı
6 Kül tayini (Rapor 3) Ders materyalleri, Lab kitapçığı
7 Titrasyon asitliği (Rapor 4) Ders materyalleri, Lab kitapçığı 
8 Arasınav-I -
9 Vitamin tayini: Vitamin C tayini (Rapor 5) Ders materyalleri, Lab kitapçığı
10 Mineral tayini: tuz tayini (Rapor 6) Ders materyalleri, Lab kitapçığı 
11 Yağ tayini, Soxhlet metodu (Rapor 7)  Ders materyalleri, Lab kitapçığı
12 Protein tayini, Kjeldahl metodu (Rapor 8) Ders materyalleri, Lab kitapçığı
13 Karbonhidrat tayini (Rapor 9) Ders materyalleri, Lab kitapçığı
14 Arasınav-II -

Materyal Paylaşımı

MATERYAL PAYLAŞIMI
Dokümanlar YULEARN
Ödevler Google classroom, Turnitin
Sınavlar Arasınav I-II, Quizler, Laboratuvar raporları

 

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYI KATKI YÜZDESİ
Quizler 10 10
Ara sınav 2 40
Raporlar 9 40
Lab performans değerlendirmesi   10
Toplam   100
Finalin Başarıya Oranı   -
Yıl içinin Başarıya Oranı   100
Toplam   100

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI 
No Program Öğrenme Çıktıları
koyunuz 
1a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.  
2a Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;  
2b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.  
3a Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi;   
3b Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.  
4a Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi;  
4b Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.  
5a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi,   
5b Deney yapma,  veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;
6b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;   
6c Bireysel çalışma becerisi.
7a Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi;   
7b En az bir yabancı dil bilgisi; 
7c Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,  
7d Etkin sunum yapabilme becerisi,   
7e Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8a Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,      
8b Bilgiye erişebilme becerisi.
9a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci. 
9b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi.  
 
10b
 
Girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık.
 
10c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.  
11a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi,      
11b Çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi.  
11c Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.  

AKTS İş Yükü Tablosu

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi
(Saat)
Toplam
İş Yükü
(Saat)
Ders Süresi  14 2 28
Laboratuvar uygulamaları ve eğitimleri 14 3 42
Sınıf/Lab Dışı Ders Çalışma Süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Laboratuvar Raporu Hazırlanması 9 8 72
Arasınav – Bireysel çalışma 2 8 16
Toplam İş Yükü     186
Toplam İş Yükü / 25 (s)     7.44
Dersin AKTS Kredisi     7
Hiçbiri