• Türkçe
  • English

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Hakkında

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; 2003 yılında Tuğrul Şavkay tarafından kurulan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Türkiye’de kurulan ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programıdır. Türk Mutfak Kültürünün akademik bir ortamda araştırılması, korunması, geliştirilmesi ve bütün dünyaya tanıtılması bölümümüzün temel amacıdır. Program beslenme, gıda bilimi, gıda hijyeni, yeni ürün geliştirme, yiyecek ve içecek işletmeciliği ve pazarlaması, yemek kültürü ve tarihi, dünya mutfak kültürleri, yemek stilistliği ve fotoğrafçılığı, klasik ve modern mutfak teknikleri ve pastacılık gibi çok geniş bir yelpazede dersler sunmaktadır. Klasik ders programı dışında, bölümümüz, hızlı değişen sektör ihtiyaçlarına yine aynı hızla cevap verebilmek amacı ile yenilikçi modüler eğitim programlarıyla öğrencilere dört farklı ders programı sunan Türkiye’deki ilk ve tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bölümümüz birçok alanda lider ve tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olma özelliğine sahiptir.

Bölümümüzün İspanya’da bulunan Universitat Oberta de Catalunya üniversitesi tarafından temsil edilen “Gıda Kültür ve İnovasyon” UNESCO/UNITWIN kürsüsüyle anlaşması bulunmaktadır. Bölümün ayrıca Fransa’nın önde gelen dünyaca ünlü pastacılık okulu Ecole Ducasse - ENSP ile anlaşması bulunmaktadır. Bölümümüz Türkiye’de yeni bir ürün geliştirerek PATENT alan tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları programıdır, glütensiz tarhana formülü ve üretimi için patent almıştır. Bölümümüz Boston Üniversitesi (BU MET) ile Gastronomi Yüksek Lisans (Master of Liberal Arts in Gastronomy) programı anlaşması olan Türkiye’deki tek bölümdür. Ayrıca bölümümüz Türkiye’nin tek Gastronomi ve Mutfak Kültürü Yüksek Lisans programına sahiptir.

Bölümümüz Birleşmiş Milletler ve Auburn University tarafından kampüste açlığa dikkat çekmek amacıyla kurulan Universities Fighting World Hunger (UFWH) ağının Türkiye’den bu ağa katılan ilk ve tek ortağıdır. Ayrıca dünya çapındaki üniversite kampüslerinde gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla ortak misyonla hareket eden Presidents United to Solve Hunger (PUSH) konsorsiyum ağının Türkiye’deki ilk ortağıdır.

Kültür kuruluşlarının kültür ve sanat eserlerine yer veren, dünyanın en büyük sanat ve kültür platformu Google Arts and Culture’ın Türkiye’deki tek resmi ortağı olan bölümümüzün platformda resmi bir sayfası bulunmaktadır. Sayfayı incelemek için:

https://artsandculture.google.com/partner/yeditepe-university-gastronomy-and-culinary-arts

Instagram: @7tepegastronomyandculinaryarts @sibelozilgen

Facebook: Yeditepe Gastronomy Culinary Arts

Linkedin: Yeditepe Gastronomy and Culinary Arts

Twitter: @7tepegastronomy

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nedir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; aşçılık, yemek yapma, mutfakla alakalı olan olgular hakkında bilimsel eğitim almaya dayanır. Tüm içecek ve yiyecekler ile alakalı olarak detaylı ve ince bilimsel bilgiler ışığında sanatsal bir objektif kazandırmaktadır. Verilen eğitim ve öğretim ile beraber sektörün ana ve nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır. Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de ilgi büyük önem arz etmektedir. Bu bölüme okuyan öğrencilerin yemek ve yemek sanatlarına ilgili olması eğitim kariyerleri boyunca yardımcı bir etken olur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü aslında yiyecek ve içeceklerin bilim ve sanata dönüşmüş halidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü aslında kültürü, birçok bilimsel dalı, işletmeyi, gıdayı, ekonomiyi bünyesinde barındırmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü dersleri bu noktada sadece mutfak içerisinde ve etrafında işlenen derslerden meydana gelmemektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek niteliklere sahip, yiyeceklerin ve içeceklerin meydana getirdiği kültür hakkında detaylı malumat sahibi ve gereksinim duyulan uygulamalı ve teorik beceri birikimine sahip, yiyecek ve içecek sektörlerine tam manasıyla hizmet verebilecek, alanında profesyonel ve uzman bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi olabilmek adına Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın Sözel puanıyla tercih yapılmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü alanında iyi ve son derece kaliteli bir eğitimin ardından mutfak alanında sanatsal ve bilimsel yönden uzman olabilmek mümkündür. Turizm Sektörü çerçevesinde mutfak alanında eğitim dönemince kazandığı bilimsel kuram ve deneyimleri kullanarak lezzetli ve ihtişamlı yemek sunumları hazırlar. Mezunlar tercihlerine göre; turistik yerlerde, restoranlarda, turistik gemilerde, özel veya devlette gastronomi ile ilgilenen medya kuruluş ve kurumlarında, kısacası insan yeme içme kültürünün mevcut olduğu her alanda çalışma imkânına sahip olabilmektedirler. Gastronomi mezunları gastronomi uzmanı olarak anılmaktadır. Sahip oldukları üniversite eğitimi ile beraber birbirlerinden farklı alanlarda, uçaklarda, restoranlarda, otellerde, gemilerde mutfak alanlarında lezzetli sunumlar hazırlarlar. Diyet, kalori ve gıda konuları üzerine de ayrıca yoğunlaşabilme imkânlarına sahiptirler. Yemek stilistliği, tarif yazarlığı ve bunun gibi birçok alanda ihtisas sahibi olabilmekle beraber, gıda olgusunun bulunduğu pek çok fabrika üzerinden de iş hayatlarını devam ettirebilmektedirler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Taban Puanları ve Sıralama

Puan Türü                   2019 YKS Kontenjanı    2018 YKS Kontenjanı       En Küçük Puanı         Başarı Sırası

 (Ücretli) - SÖZ                             10                             20 

 (Burslu) – SÖZ                              7                               6                              447,90919                         900

 (%50 İndirimli) - SÖZ                  25                              10                             354,74382                    50 400

 (%25 İndirimli) - SÖZ                  20                              25                             255,25625                   531 000

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Burs İmkanları

Yeditepe Üniversitesi alanında başarılı öğrencilerine çeşitli alanlarda yardımlarda bulunmaktadır. Başarılı öğrencilerine burs imkanı tanımaktadır. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Burs İmkanları Sayfasını inceleyerek burslar ve alanlar hakkında daha fazla bilgi sahibi kolaylıkla olabilirsiniz. Bu sayfaya ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Okumak

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Türkiye’de kurula ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olma özelliğini taşımaktadır. Pek çok farklı sektörde lider olma özelliği taşımaktadır.

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; içecek ve yiyecek sektörünün aktif olarak mevcut olduğu her sektörde, her pozisyonda gereksinim duyulan uygulama bazlı ve aynı zamanda teorik bilgilerle donatılmış, yiyecek ve içecek sektöründe uluslararası pozisyonda kıyasıya rekabet edebilecek ve alanında daima en iyi şekilde hizmet verebilecek bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bireylere 4 yıllık lisans eğitimi boyunca birçok farklı alanlarda eğitimler verilmektedir. Temelden itibaren gelişmiş düzeye kadar bireylere yemek kültürü, yiyecek ve içecek işletmeciliği, gıda kültürü, Türk mutfağı ve dünya mutfağı teknikleri, yemek kültürü ve tarihi, gıda bilimi ve benzeri alanlarda eğitimler öğrencilere sunulmaktadır. Böylelikle İçecek ve Yiyecek Sektörünün çeşitli alanlarında çalışabilecek mutfak sanatları ve gastronomi bilgisine sahip bireyler kolaylıkla yetiştirilir. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bunula birlikte Türk Mutfağının sahip olduğu değerlerin akademik ortamlarda itina ile araştırılması ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması alanlarında da çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü İspanya’daki Universitat Oberta de Catalunya üniversitesinin temsil ettiği “Gıda Kültür ve İnovasyon” ve yine Fransa’daki François Rabelais Tours Üniversitesi aracılığı ile temsil edilen “Yemek Kültürü Mirasının Korunması ve Yaşatılması” UNITWIN / UNESCO kürsüleri ile aralarında anlaşmaları mevcuttur.

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Fransa’nın dünya üzerinde oldukça meşhur pastacılık okullarından olan Alain Ducasse Education-ENSP ile aralarında anlaşması mevcuttur. Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yine Türkiye’de alanında yeni boyutlar yaratacak ihtişamlı ve fayda sahibi yeni bir ürün geliştirmekle patent sahibi olan tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı olma özelliğine sahiptir. Glüten içermeyen tarhana üretimi ve formülü alanında patent sahibidir. 

Yeditepe Üniversitesi öğrencilerine sağladığı çeşitli pozisyonlardaki ve alanlardaki staj imkanları ile beraber öğrencileri iş tecrübesi sahibi yapmaktadır. Alanında uzman olmak ve profesyonelleşmek açısından teorik bilginin yanı sıra iş tecrübelerinin de öneminin farkında olan Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bu noktada tüm staj imkanlarını geniş tutmakta ve stajlara gerektiği büyük önemi vermektedir. Bunun yanında değişim programları da üniversitenin sunduğu imkanlar arasında yerini alır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri yemek kültürü tabanlı birbirinden farklı birçok pozisyon ve alanda çalışma olanaklarına sahip olabilmektedirler. Alınan kaliteli eğitimler ile birlikte liderlik pozisyonunda sektörde iş hayatlarını devam ettirebilmektedirler. Mezunlar; ulusal ve uluslararası tanınmışlık sahibi olan otel ve kuruluşlarda içecek ve yiyecek bölümlerinde veya mutfak ekibi içerisinde, farklı gıda işletmeleri içerisinde ürün geliştirme ve araştırma çalışmalarında (AR - GE alanında), restoranların işletme ve mutfak bölümlerinde, görsel ve basılı medya kurum ve kuruluşlarında, yiyecek ve içecek kültürü alanında eğitim aktaran kurum ve kuruluşların tamamında iş imkanlarına sahip olmaktadırlar. Eğlenme, yeme, içme, konaklama gibi farklı olguların bir arada mevcut olduğu alanlarda, otel ve restoran gibi seyahat ve ulaştırma alanlarının birer ayağı olabilecek nitelikteki yerlerde, gıda ürünlerinin işleme tabi tutulduğu yerlerde, özel restoran ve lokantalarda ve bunun benzeri mevkilerde iş olanaklarına kolaylıkla sahip olabilmektedirler. Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunlarına Gastronom ismi verilmektedir. Gastronomlar alanında uzmanlığa sahip olduğu konuya göre dal şefi olabilirler. Bunu takiben çeşitli kademeleri atlayarak executive şef ve yalnız şef gibi pozisyonlara yükselebilme olanaklarına sahiptirler.

Misyon ve Vizyon

Misyonumuz

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile tasarım ve sanatın gücünün farkında olan, özgün ve yaratıcı çözümlere sahip, birlikte çalışabilme yetenekleri tamamı ile gelişmiş, kendi kültürünü benimsemiş ve bu alanda çalışmaları severek yapan, sosyal duyar sahibi, güncel tasarım ve sanat alanındaki eğilimleri daima takip ederek, izleyerek uluslararası ve ulusal düzeyde yer alan, disiplinler içerisinde farklı disiplinler arasında uzman bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Vizyonumuz

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak vizyonumuz; çağdaş eğitim ve öğretimin gerektirdiği donanımlara ve alanında uzman, bilgi sahibi Türkiye'nin en önde gelen başarılı kadrolarına sahip, dünya üzerinde her daim çeşitli alanlarda ve mevkilerde aranan öğrenciler yetiştirmek, ulusumuzda ve uluslararası düzeyde gerekli unvan sahibi olan, saygınlığa sahip bir eğitim abidesi üniversite olmaktır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Lisans programının amacı; Yeme içme kültürü alanında Ar-Ge çalışmalarını başarıyla sürdürebilecek, dünya kalitesinde rekabet yeteneğine sahip, yiyecek ve içecek sektörüne hizmet verebilecek alanında uzman bireyler yetiştirmektir.