• Türkçe
  • English

FRANSA’NIN EN ÜNLÜ PASTACILIK OKULU ECOLE DUCASSE EĞİTİMİ

Türkiye'nin ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olma özelliğini taşıyan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Fransa’da bulunan dünyaca ünlü pastacılık okulu Ecole Ducasse-ENSP ile bir anlaşma imzaladı. 

Bu anlaşma ile, gerekli koşulları sağlayan Yeditepe Üniversitesi öğrencileri, yaz döneminde Fransa'ya giderek Ecole Ducasse-ENSP’de Yeditepeliler için özel hazırlanmış program çerçevesinde eğitim alacaklar.

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler ayrıca Ecole Ducasse sertifikası almaya hak kazanacaklar. Bu sayede Yeditepeli Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri uluslararası alanda deneyim kazanarak kariyerleri adına önemli bir avantaj elde etmiş olacaklar.

UNESCO/UNITWIN

UNİVERSİTAT OBERTA DE CATALUNYA (UOC)’IN TEMSİL ETTİĞİ UNESCO’NUN “FOOD, CULTURE AND DEVELOPMENT” KÜRSÜSÜ  İLE ANLAŞMA İMZALANMIŞTIR.

Bu anlaşma dahilinde Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü UNESCO/UNITWIN “Food, Culture and Development” Chair programının resmi ortağı olmuştur.

UNESCO çerçevesinde 1992 yılında kurulan UNESCO/ UNITWIN Chair programı uluslararası alanda üniversitelerarası işbirliği ve bilimsel faaliyetleri desteklemektedir.

Belirtilen alandaki UNESCO/ UNITWIN kürsüsüne Türkiye’den ortak olarak kabul gören ilk ve tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olma özelliği taşıyan bölümümüz, anlaşmalar çerçevesinde UNESCO/UNITWIN çerçevesinde yürütülen Gastronomi ve Yemek Kültürü mirası alanındaki projelerde yemek kültürünün korunması ve geliştirilerek gelecek nesillere aktarılarak yaşatılması alanlarında aktif görev alacak, belirtilen kapsamda projeler önerebilecek,  UNESCO/UNITWIN Chair’in resmi Türkiye temsilcisi olarak bilimsel seminer, konferans ve etkinlikler düzenleyecektir.

Böylelikle 2003 yılında kurulan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Türk Mutfak Kültürünün ulusal ve uluslararası platformlarda korunması ve tanıtılmasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu anlaşma ayrıca Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerinin UNESCO/UNITWIN Chair programı çerçevesinde Türk Mutfak Kültürü Mirası alanında öngörülen ulusal ve uluslararası bilimsel proje, seminer, konferans ve diğer etkinliklerde görev almalarına, bu alanda uluslarası staj yapmalarına da fırsat sağlayacaktır.

GOOGLE ARTS AND CULTURE

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, kültür kuruluşlarının kültür sanat eserlerine sayfasında yer veren, dünyanın en büyük sanat ve kültür platformu olan “Google Arts and Culture’ın” Türkiye’deki tek resmi ortağıdır. Yeditepe Üniversitesi Gastronomi bölümünün bu platform ile yaptığı ortaklık Türk Mutfağı’nın dünyaya tanıtılması açısından da önem arz etmektedir. Bu platform kapsamında Türkiye’nin bütün yöreleri sayfada bilim, sanat ve kültür ağırlıklı olarak dünyaya sunulmuştur.

UNIVERSITIES FIGHTING WORLD HUNGER

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Auburn University ve Birleşmiş Milletler tarafından dünyadaki açlığa dikkat çekmek amacıyla kurulan ve etkinlikler düzenleyen Universities Fighting World Hunger organizasyonunun Türkiye’den tek üyesidir.

PUSH

Presidents Unite to Solve Hunger (PUSH) dünya çapındaki üniversite kampüslerinde gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla ortak misyonla hareket eden bir konsorsiyumdur. Bu kapsamda altı kıtada yüzden fazla yöneticinin imzalamış olduğu PUSH sözleşmesi, bölümümüzün girişimi ile Rektörümüz Prof. Dr. Canan AYKUT BİNGÖL tarafından imzalanmıştır. Bu kapsamda okulumuz da bu çok sektörlü, büyüyen küresel ağın bir parçası olmuştur.

 

BOSTON ÜNİVERSİTESİ

Bölümümüz dünyanın en güçlü gastronomi programlarından birine sahip olan olan ABD’nin Boston Üniversitesi’nde mezun öğrencilerimize sınavsız yüksek lisans yapma imkanı sunan bir anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşma kapsamında Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olan ve mezuniyet ortalaması şartını yerine getiren öğrenciler Boston Üniversitesi’nde BU MET Gastronomi Yüksek Lisans (Master of Liberal Arts in Gastronomy) programında uluslararası öğrenciler için zorunlu tutulan yabancı dil sınavlarına girmeden okuma hakkı kazanmış olacaklar. Bu anlaşma kapsamında Boston Üniversitesi programına katılacak mezunlarımız kendilerine vizyon katarken bir yandan da Türk mutfağını da uluslararası akademik platformda tanıtma imkanına sahip olacaklardır.