• Türkçe
  • English
Ne Zaman: 
Pazartesi, 24 Ekim, 2016 - 13:00 to Cuma, 28 Ekim, 2016 - 16:30

24-28 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirileceği duyurulan ancak ertelenip, 12 Haziran 2017 tarihinde MÜGSF 7. Uluslararası Öğrenci Trienali açılış etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.

Etkinliğe Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümünden Gözde UMUR ve Selin Yaprak BALKARA katılmış ve Eserleri Sergileme almıştır.

Yeditepe Üniversitesinde de Öğretim Görevliliği yapan Prof. Erol Eti’nin  önderliğinde 1997 yılında  başlatılmış önemli bir sanat organizasyonudur.

 

Etkinliğin Tarihçesi:

 

İlk kez 1997 yılında gerçekleşen ve sırasıyla 2000, 2003, 2006, 2010 ve 2013 yıllarında tekrar eden Uluslararası Öğrenci Trienali, Türkiye’nin ilk öğrenci trienali olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye’deki Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri’nin yanı sıra, dünyanın dört bir yanından sanat ve tasarım okullarının katılımına açık olarak düzenlenen Trienal, uluslararası sanat ve tasarım ortamına hazırlanan gençlerin yoğun bir haberleşme ve etkileşim ağı kurmasına olanak tanımakta ve dünyada sanat ve tasarım eğitiminin geleceğine ilişkin önemli ipuçları vermektedir.

 

1997 yılında Prof. Erol Eti’nin Dekanlığı döneminde gerçekleşen ilk trienale 11 ülkeden 18 eğitim kurum katılmış ve sergi bugün Milli Saraylar Depo Müzesi olarak kullanılan mekanda gerçekleşmiştir. İkinci ve üçüncü trienaller Dekan Prof. Hüsamettin Koçan döneminde gerçekleşmiştir. Katılımcı ülke sayısının artması ile sergiler, kurumun yanı sıra, Mimar Sinan’ın en son eseri olan ve Üsküdar’da yer alan Valide-i Atik Külliyesi’nin anıtsal mekanlarına taşınmıştır. 2006 ve 2010 yıllarındaki trienaller Prof. Nazan Erkmen’in Dekanlığında gerçekleşmiş, 2010 yılında gerçekleşen Beşinci Uluslararası Öğrenci Trienali, İstanbul Kültür Başkenti etkinlikleri ile eşzamanlı olarak yapılmıştır. 2013 yılında Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın Dekanlığında gerçekleşen Altıncı Trienal süresince etkinlikler tüm akademik yıla yayılarak öğrencilerin çok daha etkin ve dinamik katılımıyla tamamlanmıştır. Bu trienale 16 ülkeden 50 kurum katılmıştır.

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce öğrenciyi bir araya getiren Trienal, sanat ve tasarım eğitimi yöntemlerinin karşılaştırılması açısından önemli bir işleve sahiptir.  Trienal, sergiler, atölyeler ve film gösterimleri ile üretimin kuramsal olarak tartışılmasını, paylaşımını, karşılıklı etkileşimi ve sorgulamayı, uluslararası ortamda öğrencilerin farklı perspektifleri ve çalışmaları gözlemleyerek kendilerini konumlandırmalarını amaçlamaktadır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin 19 yıl önce başlatmış olduğu etkinlik ile uluslararası sanat ve tasarım eğitimi veren kurumlarla iletişim ve dostluğun pekiştirilmesi, geleceğin genç sanatçı ve tasarımcıları için uluslararası bir platformda yer almalarına katkı sağlanması hedeflenmiştir.

 

Uluslararası Öğrenci Tienali, çerçevesi, katılımcı genişliği, gençlerin yeni ve alternatif üretim dillerine platform oluşturması açısından alanında bir ilk olmuştur. Trienal ile uluslararası sanat ve tasarım okullarından farklı eğitim modelleriyle yetişmiş öğrenciler bir araya gelirken, bu kurumların eğitmenleri de trienale katkı sağlamaktadır. Çağrımıza yanıt veren kurumların katılımı ve işbirliği ile Trienal, gençler açısından deneyimlerin paylaşıldığı gerçek bir iletişim ortamına dönüşmektedir. Hiç bir iletişim teknolojisi, genç sanatçı ve tasarımcıların yüz yüze gelmeleri, seslerini duyurmaları ve düşüncelerini birbirlerine doğrudan aktarmaları kadar etkin değildir. Tarih boyunca farklı kültürlere kucak açan İstanbul’da, kültürler arasında evrensel bir dil oluşumuna katkıda bulunan sanatçı ve tasarımcılar 2017’de bir kez daha aynı çatı altında bir araya geleceklerdir.

paylaş