Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Amacı:
Öğrencilerin, eğitimleri doğrultusunda, uzmanlaşma konularını belli bir disiplin çerçevesinde projelendirerek uygulama yetisi kazanmaları amaçlanır
Dersin İçeriği:
Bitirme projesinin uzmanlaşmak istediği konular ile bağlantılı bilimsel açıklamalar ve araştırmaları içerir. Bu çalışma boyuca öğrenciler danışmanları tarafından yönlendirilirler.
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma, 4:Eleştirel Düşünme, 5: Araştırma
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Sınav, B: Deney, C: Proje, D: Sunum
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Program
Öğrenme Çıktıları |
Öğretim
Yöntemleri |
Ölçme
Yöntemleri |
Mesleki özgüvenle, çalışmalarını topluma anlatabilecek iletişim becerisine sahiptir. | 1,3,4,6,7,8,9,10,11,12,13,15 | 1,2,3,4,5 | C,D |
Araştırma yöntemleri ve teknikleri kosunda bilgiye sahiptir. | 1,3,4,6,7,8,9,10,11,12,13,15 | 1,2,3,4,5 | C,D |
Disiplinlerarası etkileşim konusunda bilgiye sahiptir. | 1,3,4,6,7,8,9,10,11,12,13,15 | 1,2,3,4,5 | C,D |
Eleştirel düşünür ve çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahiptir. | 1,3,4,6,7,8,9,10,11,12,13,15 | 1,2,3,4,5 | C,D |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI | ||
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Bitirme projesi konularının belirlenmesi | |
2 | Proje konuları için ön çalışmaların yapılması | |
3 | Ön çalışmaların üzerinden tartışmaların ve değerlendirmelerin yapılması | |
4 | Proje çalışmalarına bağlı olarak yapılması gereken araştırma çalışmalarının konularının saptanması | |
5 | Projelerin durum ve süreci ile ilgili tartışma. | |
6 | Proje çalışmalarına devam edilmesi | |
7 | Proje çalışmalarına devam edilmesi | |
8 | Proje çalışmalarına devam edilmesi | |
9 | Proje çalışmalarına devam edilmesi | |
10 | Proje çalışmalarına devam edilmesi | |
11 | Proje çalışmalarına devam edilmesi | |
12 | Proje çalışmalarının gelişimiyle ve varılan noktalarla ilgili genel değerlendirme | |
13 | Genel Değerlendirme | |
14 | Final Sınavı |
Kaynaklar
KAYNAKLAR | |
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI | |
Dokümanlar | |
Ödevler | |
Sınavlar |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ | ||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYI | KATKI YÜZDESİ |
Proje Raporu | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
YIL İÇİNİN BAŞARIYA ORANI | 100 | |
TOPLAM | 100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI | ||||||
No | Program Öğrenme Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir. | X | ||||
2 | Yemeği ve pişirme işlemini bir sanat olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması ve görsel olarak belgelenmesi konusunda yetkinlik sahibidir. | |||||
3 | Gastronomi alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda kapsamlı bilgi sahibidir. Bu konularda araştırma yapma ve geliştirme becerisine sahiptir. | X | ||||
4 | Gıda bilimi ve temel beslenme ilkeleri konularında bilgi sahibidir ve alanında uygular. | X | ||||
5 | Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda uluslararası standartları bilir ve uygular. | |||||
6 | Üretim aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek-içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir. Gıda üretim sistemlerini ve bu alandaki yeni yaklaşımları derinlemesine anlayabilir ve bu aşamada çıkabilecek sorunları tanımlayıp çözebilir. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı tasarlar, araç-gereç ve teknolojileri bilir ve kullanır; gerektiğinde bu çerçevede yeniliklerin oluşmasında rol alır. | X | ||||
7 | Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. Bu çerçevede temel pişirme tekniklerini bilir, uygular ve geliştirir. | X | ||||
8 | Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihi, coğrafi ve kültürel altyapısı ve üretim aşamaları konusunda bilgi sahibidir. Yiyecek üretiminde ve menü planlamasında bu bilgiyi kullanır. | X | ||||
9 | Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir. | X | ||||
10 | Gıda alanındaki ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve meslek etiğini bilir ve uygular. | X | ||||
11 | İşletme, iktisat ve pazarlama alanındaki temel kavramları, kuramları ve ilkeleri bilir ve uygular. Menü planlama ilkeleri doğrultusunda; yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, fiyatlandırması yapar ve çeşitli menüler geliştirir. Bir gıda işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını, personel alım ve değerlendirme süreçlerini bilir ve uygular. | X | ||||
12 | Başkaları ile ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. | X | ||||
13 | Gıdanın insan sağlığı ve toplumsal düzen üzerindeki etkilerini anlayabilir ve bu çerçevede basın-yayın organlarını takip eder, katkıda bulunur ve yönlendirir. | X | ||||
14 | Gıda ile ilgili etkinlikleri bilir ve yönetir. | |||||
15 | Dünya gıda ticareti, globalleşme, üretim ve tüketim örüntüleri hakkında bilgi sahibidir. Gıda politikalarının ülke ekonomisi için önemini bilir. | X | ||||
16 | Pasta ve diğer hamur işleri, ekmekler, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, kremalı soslar, meyve sosları ve jöle yapımı. Sıcak ve soğuk tatlılar, dondurmalar ve sorbeler, şeker işleri, süslemeler, dekorasyon ve sunum, çikolata yapımı konusunda yetkindir. | |||||
17 | Mutfak uygulamalarında ve gıda üretiminde kullanacakları sebzelerin ve taze otların yetiştirme teknikleri ile ilgili uygulamalı bilgi sahibidirler. |
AKTS İş Yükü Tablosu
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU | |||
Etkinlik | SAYISI |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Saat Yükü |
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Bitirme Projesi | 14 | 6 | 84 |
Final | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü | 202 | ||
Toplam İş Yükü / 30 (saat) | 6,7 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 1 | 7 |
4