Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar, bu organizmaların gelişmesini etkileyen faktörler, gıdalarda kullanılan indikatör mikroorganizmalar, gıdalarda patojenik özellik gösteren mikroorganizmalar ve fonksiyonları, bulaşma kaynakları, oluşturdukları hastalıklar, kontrolü, laboratuar tanısı ve gıda güvenliği açısından incelenmesi
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları | Detaylı Program Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Gıda mikrobiyolojisi ve uygulamaları ile ilgili temel bilgileri kazanır | 5b,6a,6c,7c,7e | 1,2,4,6,7 | A,B,C,D,E |
Gıda endüstrisinde fermantasyonda kullanılan yararlı mikroorganizmaların taşıması gereken özellikleri öğrenir | 5b,6a,6c,7c,7e,8a,9a | 1,2,4,6,7 |
D,E |
Gıda kökenli mikroorganizmalar ile ilgili konularda bağımsız olarak deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır | 5b,6a,6c,7b,7c,7e | 1,2,4,6,7 | A,B,D,E |
Gıda üretim hattında mikroorganizmalardan kaynaklanacak kritik kontrol noktalarını belirleyebilme ve gerekli düzeltici uygulamaları tespit etme yetisi kazanır | 5b,6a,6c,7c,7e | 1,2,4,6,7 | A,B,D,E |
Gıda kökenli patojenik ve bozulma oluşturan mikroorganizmalardan kaynaklanan bir problemi saptama, tanımlama ve en güncel teknik ve araçları kullanarak çözme becerisi kazanır | 5b,6a,6c,7c,7e,8a,9b | 1,2,4,6,7 | A,B,D,E |
Laboratuvarda bu konularda bağımsız çalışabilir ve rapor yazabilir | 5b,6a,6c,7c,7e | 1,2,4,6,7 | A,B,D,E |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI | ||
Hafta | Konular | Çalışma Malzemeleri |
1 | Ders: Gıda mikrobiyolojisine giriş: Dünü ve Bugünü Laboratuar: Laboratuar Güvenliği Kursu |
Ders Notları Lab Notları |
2 | Ders: Mikroorganizma büyümesini etkileyen dışsal ve içsel faktörler Laboratuar: Örneklerin toplanması, taşınması ve analize hazırlanması, dilüsyon problemi çözümleri |
Ders Notları Lab Notları |
3 | Ders: İndikatör mikroorganizmlar, Sporlar Laboratuar: Dilüsyon Problemleri Çözümleri |
Ders Notları Lab Notları |
4 | Ders: Gıda Kaynaklı Hastalıklar: Konakçı organizmanın özellikleri, mikrobiyal faktörler Laboratuar: Besiyeri Hazırlanması ve Klasik Mikrobiyolojik Ekim Teknikleri |
Ders Notları Lab Notları |
5 | Ders: Staphylococcus aureus Salmonella Laboratuar: Farklı methodlarla suda koliform ve Escherichia coli aranması ve sayımı |
Ders Notları Lab Notları |
6 | Ders: Clostridium botulinum,Clostridium perfringens, Bacillus cereus Listeria monocytogenes Laboratuar: Domates Salçasında Küf ve Maya Sayımı |
Ders Notları Lab Notları |
7 | Ara Sınav 1 | |
8 | Ders: Enterobacteriaceae Escherichia coli Shigella Vibrio, Yersinia Laboratuar: Gıdalarda Staphylacoccus aureus aranması ve sayımı |
Ders Notları Lab Notları |
9 | Ders: H. pylori, C. jejuni, Virusler, Parasitler, Protozoa, Küfler ve mikotoksinler Laboratuar: Peynirde ve sütte Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. Aranması ve hızlı tanı kitleri ile belirlenmesi |
Ders Notları Lab Notları |
10 | Ders: Gıdalarda bozulmaya neden olan organizmalar Gıda muhafaza yöntemleri: Low temperature, kurutma, irradiasyon, sıcaklık uygulamaları, MAP, Antimikrobiyal koroyucular, vb. Laboratuar: Peynirde ve sütte Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. aranması ve hızlı tanı kitleri ile belirlenmesi |
Ders Notları Lab Notları |
11 | Ara Sınav 2 | Ders Notları |
12 | Ders: Fermentasyon Starter kültürler olarak Laktik asit Bakterileri Laboratuar: Peynirde ve sütte Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. Aranması sonuçlarının değerlendirilmesi |
Ders Notları Lab Notları |
13 | Ders: Gıda Güvenliği Düzenlemeleri Laboratuar: Fermantasyon ve Fermentör Kursu |
Ders Notları Lab Notları |
14 | Ders: Hızlı Tanı Teknikleri Gıda Güvencesi ve Biyogüvenliği Laboratuar: Yoğurt Fermantasyonu |
Ders Notları Lab Notları |
Kaynaklar
ÖNERİLEN KAYNAKLAR | |
Ders Notu | Ders Notları, Lab Notları |
Diğer Kaynaklar | Modern Food Microbiology. Sixth Edition. J.M. Jay. Aspen Publishers, Inc., Gaithersburg, Maryland 2000. (Fourth and Fifth Editions are good as well). |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI |
|
Dokümanlar | YULEARN |
Ödevler | Turnitin/YULEARN |
Sınavlar |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ | ||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 2 | 30 |
Laboratuvar Kısa Sınavları | 9 | 15 |
Laboratuvar Raporları | 6 | 25 |
Toplam | 70 | |
Finalin Başarıya Oranı (Ders+Laboratuvar Finali) | 20+10=30 | |
Yıl içinin Başarıya Oranı | 70 | |
Toplam | 100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI | ||
No | Program Öğrenme Çıktıları | √ koyunuz |
1a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | |
1b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. | |
2a | Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | |
2b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
3a | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; | |
3b | Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
4a | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; | |
4b | Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
5a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi, | |
5b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | √ |
6a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; | √ |
6b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; | |
6c | Bireysel çalışma becerisi. | √ |
7a | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; | |
7b | En az bir yabancı dil bilgisi; | √ |
7c | Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | √ |
7d | Etkin sunum yapabilme becerisi, | |
7e | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | √ |
8a | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | √ |
8b | Bilgiye erişebilme becerisi. | √ |
9a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci. | √ |
9b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | √ |
10a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi. | |
10b |
Girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık. | |
10c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
11a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi, | √ |
11b | Çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi. | |
11c | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
AKTS İş Yükü Tablosu
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU | |||
Etkinlik | SAYISI | Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Süresi (Sınav haftası dahil) | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar Kısa Sınavları | 9 | 0.1 | 0.9 |
Laboratuvar raporu | 6 | 9 | 54 |
Sınıf Dışı Laboratuvar sonuçları gözlemleme | 6 | 1 | 6 |
Ara sınav – Bireysel çalışma Sınav |
2 | 18 | 36 |
2 | 1 | 2 | |
Final – Bireysel çalışma Sınav |
1 | 28 | 28 |
1 | 2 | 2 | |
Toplam İş Yükü | 198.9 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 7.88 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 8 |