• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
FDE 206
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
2
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
4
AKTS: 
8
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Gıda mikrobiyolojisi ve uygulamaları ile ilgili temel bilgilerin kazandırılması
Dersin İçeriği: 

Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar, bu organizmaların gelişmesini etkileyen faktörler, gıdalarda kullanılan indikatör mikroorganizmalar, gıdalarda patojenik özellik gösteren mikroorganizmalar ve fonksiyonları, bulaşma kaynakları, oluşturdukları hastalıklar, kontrolü, laboratuar tanısı ve gıda güvenliği açısından incelenmesi

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı, 4: Benzetim kullanma, 6: Okuma ödevi, 7: Laboratuvar çalışması
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A: Yazılı Sınav, B: Çoktan seçmeli sınav, D: Deney Raporu, E: Ödev,

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları Detaylı Program Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Gıda mikrobiyolojisi ve uygulamaları ile ilgili temel bilgileri kazanır 5b,6a,6c,7c,7e 1,2,4,6,7 A,B,C,D,E
Gıda endüstrisinde fermantasyonda kullanılan yararlı mikroorganizmaların taşıması gereken özellikleri öğrenir 5b,6a,6c,7c,7e,8a,9a  
1,2,4,6,7
D,E
Gıda kökenli mikroorganizmalar ile ilgili konularda bağımsız olarak deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır 5b,6a,6c,7b,7c,7e 1,2,4,6,7 A,B,D,E
Gıda üretim hattında mikroorganizmalardan kaynaklanacak kritik kontrol noktalarını belirleyebilme ve gerekli düzeltici uygulamaları tespit etme yetisi kazanır 5b,6a,6c,7c,7e 1,2,4,6,7 A,B,D,E
Gıda kökenli patojenik ve bozulma oluşturan mikroorganizmalardan kaynaklanan bir problemi saptama, tanımlama ve en güncel teknik ve araçları kullanarak çözme becerisi kazanır 5b,6a,6c,7c,7e,8a,9b 1,2,4,6,7 A,B,D,E
Laboratuvarda bu konularda bağımsız çalışabilir ve rapor yazabilir 5b,6a,6c,7c,7e 1,2,4,6,7 A,B,D,E

Dersin Akışı

DERS AKIŞI
Hafta Konular Çalışma Malzemeleri
1 Ders: Gıda mikrobiyolojisine giriş: Dünü ve Bugünü 
Laboratuar: Laboratuar Güvenliği Kursu
Ders Notları
Lab Notları
2 Ders: Mikroorganizma büyümesini etkileyen dışsal ve içsel faktörler 
Laboratuar: Örneklerin toplanması, taşınması ve analize hazırlanması, dilüsyon problemi çözümleri
Ders Notları
Lab Notları
3 Ders: İndikatör mikroorganizmlar, Sporlar 
Laboratuar: Dilüsyon Problemleri Çözümleri
Ders Notları
Lab Notları
4 Ders: Gıda Kaynaklı Hastalıklar: Konakçı organizmanın özellikleri, mikrobiyal faktörler
Laboratuar: Besiyeri Hazırlanması ve Klasik Mikrobiyolojik Ekim Teknikleri
Ders Notları
Lab Notları
5 Ders: Staphylococcus aureus 
Salmonella

Laboratuar: Farklı methodlarla suda koliform ve Escherichia coli aranması ve sayımı

Ders Notları
Lab Notları
6 Ders: Clostridium botulinum,Clostridium perfringens, Bacillus cereus 
Listeria monocytogenes 

Laboratuar: Domates Salçasında Küf ve Maya Sayımı

Ders Notları
Lab Notları
7 Ara Sınav 1  
8 Ders: Enterobacteriaceae
Escherichia coli 

Shigella 

Vibrio, Yersinia 

Laboratuar: Gıdalarda Staphylacoccus aureus aranması ve sayımı

Ders Notları
 
Lab Notları
9 Ders: H. pylori, C. jejuni, Virusler, Parasitler, Protozoa, Küfler ve mikotoksinler 
Laboratuar: Peynirde ve sütte  Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. Aranması ve hızlı tanı kitleri ile belirlenmesi
Ders Notları
Lab Notları
10 Ders: Gıdalarda bozulmaya neden olan organizmalar 
Gıda muhafaza yöntemleri: Low temperature, kurutma, irradiasyon, sıcaklık uygulamaları, MAP, Antimikrobiyal koroyucular, vb.

Laboratuar: Peynirde ve sütte  Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. aranması ve hızlı tanı kitleri ile belirlenmesi

Ders Notları
 
Lab Notları
11 Ara Sınav 2 Ders Notları
12 Ders: Fermentasyon
Starter kültürler olarak Laktik asit Bakterileri

Laboratuar: Peynirde ve sütte  Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. Aranması sonuçlarının değerlendirilmesi

Ders Notları
Lab Notları
13 Ders: Gıda Güvenliği Düzenlemeleri
Laboratuar: Fermantasyon ve Fermentör Kursu
Ders Notları
Lab Notları
14 Ders: Hızlı Tanı Teknikleri
Gıda Güvencesi ve Biyogüvenliği

Laboratuar: Yoğurt Fermantasyonu

Ders Notları
Lab Notları

Kaynaklar

ÖNERİLEN KAYNAKLAR
Ders Notu Ders Notları,  Lab Notları
Diğer Kaynaklar Modern Food Microbiology. Sixth Edition. J.M. Jay. Aspen Publishers, Inc., Gaithersburg, Maryland 2000. (Fourth and Fifth Editions are good as well).

Materyal Paylaşımı

 
MATERYAL PAYLAŞIMI
Dokümanlar YULEARN
Ödevler Turnitin/YULEARN
Sınavlar  

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 2 30
Laboratuvar Kısa Sınavları 9 15
Laboratuvar Raporları 6 25
Toplam   70
Finalin Başarıya Oranı (Ders+Laboratuvar Finali)   20+10=30
Yıl içinin Başarıya Oranı   70
Toplam   100

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI 
No Program Öğrenme Çıktıları
koyunuz 
1a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;  
1b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.  
2a Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;  
2b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.  
3a Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi;   
3b Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.  
4a Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi;  
4b Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.  
5a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi,   
5b Deney yapma,  veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;
6b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi;   
6c Bireysel çalışma becerisi.
7a Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi;   
7b En az bir yabancı dil bilgisi; 
7c Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,  
7d Etkin sunum yapabilme becerisi,   
7e Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8a Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
8b Bilgiye erişebilme becerisi.
9a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci. 
9b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi.  
 
10b
Girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık.  
10c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.  
11a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi,
11b Çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi.  
11c Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.  

AKTS İş Yükü Tablosu

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi
(Saat)
Toplam
İş Yükü
(Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahil) 14 2 28
Laboratuvar Süresi 14 3 42
Laboratuvar Kısa Sınavları 9 0.1 0.9
Laboratuvar raporu 6 9 54
Sınıf Dışı Laboratuvar sonuçları gözlemleme 6 1 6
Ara sınav – Bireysel çalışma
                 Sınav
2 18 36
2 1 2
Final – Bireysel çalışma
           Sınav
1 28 28
1 2 2
Toplam İş Yükü     198.9
Toplam İş Yükü / 25 (s)     7.88
Dersin AKTS Kredisi     8
Hiçbiri