Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Amacı:
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim teknolojilerini ve ilgili ürünlerin temel işlemlerin öğrenmek
Dersin İçeriği:
Tahıl, et, süt ürünleri, meyve ve sebze, yağ, fermentasyon teknolojileri, çikolata ve şekerleme ürünleri üretim teknolojileri, gıda üretim teknolojileri ile ilgili temel işlemler
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Hocanın ders anlatımı, 2: Tartışma ile ders anlatımı,6: Okuma ödevi, 8: Dönem araştırma ödevi, 9: Konuk konuşmacı sunumu,
Dersin Ölçme Yöntemleri:
C: Eve verilen kısa sınav, E: Ödev, F: Proje,
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları | Detaylı Program Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Başlıca gıda proses ve üretim teknolojilerini tanıyabilme | 1a, 6c, 7b, | 1, 2 | A, B |
Gıdalarda bozulma ve bozulma mekanizmalarını, bozulma ve bozulmayı kontrol etme yöntemlerini açıklayabilme | 1a, 6c, 7b, 11b | 1, 2 | A, B |
Belirli bir gıda ürününü üretmek için gereken temel işlemleri açıklayabilme | 1a, 6c, 7b | 1, 2 | A, B |
Gıda kimyası, mikrobiyoloji, mühendislik ve duyusal değerlendirme alanlarında edinilen bilgileri güvenli, besleyici ve yüksek kaliteli gıda ürünlerinin geliştirilmesi, işlenmesi ve korunmasına uygulayabilme bilgisini kazanma | 1a, 6c, 7b, 8a, 11b | 1, 2, 6 | A, B |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI | ||
Hafta | Konular | Çalışma Malzemeleri |
1 | Gıda üretim teknolojisine giriş | Ders notları ve önerilen kitaplar |
2-3 | Hububat ürünleri üretim teknolojileri | Ders notları ve önerilen kitaplar |
4-5-6 | Meyve ve sebze üretim teknolojileri Quiz-I |
Ders notları ve önerilen kitaplar |
7-8 | Et ürünleri üretim teknolojileri. Ara sınav-I Davetli konuşmacı |
Ders notları ve önerilen kitaplar |
9-10 | Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri | Ders notları ve önerilen kitaplar |
11 | Yağ ürünleri üretim teknolojileri. Quiz-II | Ders notları ve önerilen kitaplar |
12-13 | Fermentasyon teknolojileri. Ara sınav-II Davetli konuşmacı |
Ders notları ve önerilen kitaplar |
14 | Çikolata ve şekerleme ürünleri üretim teknolojileri Final sınavı |
Ders notları ve önerilen kitaplar |
Kaynaklar
ÖNERİLEN KAYNAKLAR | |
Ders Notu | Lecture Notes |
Diğer Kaynaklar | Rahman, M.S. (2020). Handbook of Food Preservation. CRC Press, 1103 pp. ISBN: 978-1-4987-4048-7. |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI | |
Dokümanlar | YULEARN |
Ödevler | Google classroom |
Sınavlar | Ara sınav I-II, Quiz I-II, Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ | ||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 2 | 40 |
Dönem Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 60 | |
Finalin Başarıya Oranı | 40 | |
Yıl içinin Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI | ||
No | Program Öğrenme Çıktıları | √ koyunuz |
1a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | √ |
1b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. | |
2a | Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | |
2b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
3a | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; | |
3b | Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
4a | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; | |
4b | Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
5a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi, | |
5b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
6a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; | |
6b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; | |
6c | Bireysel çalışma becerisi. | √ |
7a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; | |
7b | En az bir yabancı dil bilgisi; | √ |
7c | Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | |
7d | Etkin sunum yapabilme becerisi, | |
7e | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
8a | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | √ |
8b | Bilgiye erişebilme becerisi. | |
9a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci. | |
9b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
10a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi hakkında bilgi. | |
10b |
Girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık. | |
10c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
11a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi, | |
11b | Çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi. | √ |
11c | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
AKTS İş Yükü Tablosu
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU | |||
Etkinlik | SAYISI | Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders süresi | 14 | 3 | 42 |
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ara sınav – Ön çalışma Sınav |
2 | 10 | 20 |
2 | 2 | 4 | |
Quiz – Ön çalışma Sınav |
2 | 6 | 12 |
Final- Ön çalışma Sınav |
1 | 20 | 20 |
1 | 2 | 2 | |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5.1 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |
Hiçbiri