• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
CULA 323
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
3
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
3
AKTS: 
6
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Restoran kavramları ve yönetiminin temel anlayışı.
Dersin İçeriği: 

Menünün tüm yönleri, mutfak ekipmanı, gıda alımı ve üretimi, sanitasyon, personel, pazarlama ve finansal konular ele alınacaktır. Restoran operasyonları için teknolojinin kullanımı tartışılacaktır. İlgili vaka çalışmaları ile öğrenme güçlendirilecektir.

Dikey Sekmeler

Dersin Akışı

Week Topics Study Materials
1 Introduction to Restaurant Management, Global Issues

Case Study: Castelli’s Restaurant

Chapter 1
2 Kinds and Characteristics of Different Types of Restaurants

Case Study: EVOS

Chapter 2
3 Restaurant Concepts, Design and Location

Case Study: Wurstkuche

Chapter 3
4 The Menu, Planning the Menu, Trends Chapter 5
5 Planning and Equipping the Kitchen

Quiz I

Review for Midterm I

Chapter 6

Instructor notes

6 Midterm

Food Purchasing

Instructor Notes

Chapter 6

7 Bar and Beverages Chapter 7
8 Restaurant Operations, Budgeting, and Control Chapter 8
9 Food Production and Sanitation

Quiz II

Chapter 9

Instructor Notes

10 Restaurant Management Instructor Notes

Chapter 10

11 Organization, Recruiting, and Staffing

Case Study: Short Street Cakes

Chapter 11
12 Technology in the Restaurant Industry

Restaurant Marketing

Chapter 13 & 14
13 Restaurant Financing & Leasing Chapter 15
14 Team Project Presentations Student Presentations

 

Kaynaklar

RECOMMENDED SOURCES
Textbook John R. Walker, 2014, The Restaurant: From Concept to Operation, 7th edition, John Wiley & Sons, Hoboken, NJ.
Additional Resources Instructor notes