• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
CULA 265
Ders Dönemi: 
Güz
Ders Tipi: 
Zorunlu
Teori Saati: 
0
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
0
AKTS: 
5
Dersin Amacı: 
Staj dersinin amacı, öğrencilerin teorik ve pratik altyapılarını güçlendiren pratik bilgi ve uygulamaların yanı sıra, öğrencilerin idari becerilerini geliştiren profesyonel yönleri sağlamaktır.
Dersin İçeriği: 

Öğrencilerin seçtikleri, başvurdukları ve kabul edildikleri bir şirkette 60 iş günü zorunlu mutfak stajları vardır.

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma, 4: Laboratuvar
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
A: Sınav, B: Ödev, C: Sunum D: Proje.

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları Program

Öğrenme

Çıktıları

Öğretim

Yöntemleri

Ölçme

Yöntemleri

Öğrenci pratik bilgiler üzerinden teorik altyapısını güçlendiren uygulamaları gözlemler. 1,2,3,4,5,6,9,10,11,12,13 2 D
Öğrenci, idari becerilerini geliştiren profesyonel yönleri öğrenir. 1,2,3,4,5,6,9,10,11,12,13 2 D
Öğrenci, üretim veya hizmet sektöründeki işletmelere katılma şansı elde eder. 1,2,3,4,5,6,9,10,11,12,13 2 D
Öğrenci profesyonellik becerilerini geliştirir. 1,2,3,4,5,6,9,10,11,12,13 2 D

Dersin Akışı

DERS AKIŞI
Hafta Konular Ön Hazırlık
1 İşyerinde Aktif Staj  
2 İşyerinde Aktif Staj  
3 İşyerinde Aktif Staj  
4 İşyerinde Aktif Staj  
5 İşyerinde Aktif Staj  
6 İşyerinde Aktif Staj  
7 İşyerinde Aktif Staj  
8 İşyerinde Aktif Staj  
9 İşyerinde Aktif Staj  
10 İşyerinde Aktif Staj  
11 İşyerinde Aktif Staj  
12 İşyerinde Aktif Staj  
13 Staj Raporu Teslimi  
14 Staj Raporu Teslimi  

 

Kaynaklar

KAYNAKLAR
Ders Notu  
Diğer Kaynaklar  

 

Materyal Paylaşımı

MATERYAL PAYLAŞIMI
Dokümanlar Staj Kılavuzu.
Ödevler  
Sınavlar  

 

Değerlendirme Sistemi

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYI KATKI YÜZDESİ
Staj Raporu 1 100
Toplam   100
YIL İÇİNİN BAŞARIYA ORANI   100
TOPLAM   100

 

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI
No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir.         X
2 Yemeği ve pişirme işlemini bir sanat olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması ve görsel olarak belgelenmesi konusunda yetkinlik sahibidir.   X      
3 Gastronomi alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda kapsamlı bilgi sahibidir. Bu konularda araştırma yapma ve geliştirme becerisine sahiptir.         X
4 Gıda bilimi ve temel beslenme ilkeleri konularında bilgi sahibidir ve alanında uygular.         X
5 Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda uluslararası standartları bilir ve uygular.         X
6 Üretim aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek-içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir. Gıda üretim sistemlerini ve bu alandaki yeni yaklaşımları derinlemesine anlayabilir ve bu aşamada çıkabilecek sorunları tanımlayıp çözebilir. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı tasarlar, araç-gereç ve teknolojileri bilir ve kullanır; gerektiğinde bu çerçevede yeniliklerin oluşmasında rol alır.       X  
7 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. Bu çerçevede temel pişirme tekniklerini bilir, uygular ve geliştirir.         X
8 Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihi, coğrafi ve kültürel altyapısı ve üretim aşamaları konusunda bilgi sahibidir. Yiyecek üretiminde ve menü planlamasında bu bilgiyi kullanır.          
9 Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir.         X
10 Gıda alanındaki ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve meslek etiğini bilir ve uygular.         X
11 İşletme, iktisat ve pazarlama alanındaki temel kavramları, kuramları ve ilkeleri bilir ve uygular. Menü planlama ilkeleri doğrultusunda; yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, fiyatlandırması yapar ve çeşitli menüler geliştirir. Bir gıda işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını, personel alım ve değerlendirme süreçlerini bilir ve uygular.          
12 Başkaları ile ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.       X  
13 Gıdanın insan sağlığı ve toplumsal düzen üzerindeki etkilerini anlayabilir ve bu çerçevede basın-yayın organlarını takip eder, katkıda bulunur ve yönlendirir.         X
14 Gıda ile ilgili etkinlikleri bilir ve yönetir.          
15 Dünya gıda ticareti, globalleşme, üretim ve tüketim örüntüleri hakkında bilgi sahibidir. Gıda politikalarının ülke ekonomisi için önemini bilir.          
16 Pasta ve diğer hamur işleri, ekmekler, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, kremalı soslar, meyve sosları ve jöle yapımı. Sıcak ve soğuk tatlılar, dondurmalar ve sorbeler, şeker işleri, süslemeler, dekorasyon ve sunum, çikolata yapımı konusunda yetkindir.          
17 Mutfak uygulamalarında ve gıda üretiminde kullanacakları sebzelerin ve taze otların yetiştirme teknikleri ile ilgili uygulamalı bilgi sahibidirler.          

 

AKTS İş Yükü Tablosu

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi
(Saat)
 
Ders Süresi 14 0  
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 14 0  
Staj Raporu 1 480  
Toplam İş Yükü      
Toplam İş Yükü / 30 (saat)      
Dersin AKTS Kredisi   1  

 

3