• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
CULA 376
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
2
Uygulama Saati: 
4
Kredi: 
4
AKTS: 
6
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Bu ders, üst sınıf öğrencilere bir gıda ürününün nasıl “geliştirileceğini” veya “nasıl değiştireceğini” ve farklı duyusal değerlendirme testlerinin temellerini öğretmek için tasarlanmıştır.
Dersin İçeriği: 

Mevcut gıda ürününü değiştirmek ve / veya yeni gıda ürünleri geliştirmek için gerekli olan teorik ve pratik bilgiler. Ürün formülasyonu, içerik etkileşimi, pazar değerlendirmesi, duyusal değerlendirme, tüketici testleri, veri yorumlama, güvenlik ve yönetmelikler ele alınmıştır. Panel testleri ve istatistiksel yorumları; tat, koku, renk ve doku; Tüketiciler tarafından yeni ürünün kabulünü analiz etmek için gerçekleştirilir.

Dikey Sekmeler

Dersin Akışı

COURSE CONTENT
Week Topics Study Materials
1 Introduction- why to develop a new food product?  
2 Steps for product formulation/alteration  
3 Importance of market survey- basic structure of questionnaires, GAP analysis, risk analysis, perceptual map  
4 Prototype development  
5 Sensory evaluation tests  
6 Midterm  
7 Assignment- the teams and the products  
8 Market survey (for the chosen product)  
9 Preparation of the recipes and the process flow diagrams  
10 First Prototype development  
11 Sensory evaluation tests  
12 Second prototype development based on the results obtained from the sensory evaluation tests  
13 Sensory evaluation tests for the second prototypes  
14 Statistical analysis and Class presentations  

 

Kaynaklar

RECOMMENDED SOURCES
Textbook
  1. Ozilgen, 2014, S. Cooking as a Chemical Reaction: Culinary Science with Experiments, Taylor and Francis group, CRC Press, USA.
Additional Resources
  1. Gordon W F,  2004, New food product Development: From concept to market place, CRC press, USA. 
  2. O'Mahony M, 1986, Sensory evaluation of food : statistical methods and procedures, Marcel Dekker.

New York.

McGee H, 2004, On food and cooking : the science and lore of the kitchen, Scribner, New York.

  1. Fellow P, 2009, Food processing technology : principles and practice, 3. ed., Woodhead, Cambridge
  2. Gaman P M, 1996, Sherrington K B, The science of food, 4. ed., Oxford, Butterworth-Heinemann.

 

Değerlendirme Sistemi

ASSESSMENT
IN-TERM STUDIES NUMBER PERCENTAGE
Mid-terms and Final 2 60
Quizzes   Bonus: up to 10%
Assignment and class participation 1 40
Total   100
Total   100