Gıda üretimi ve nüfus artışı, yüksek gıda fiyatları politikası, açlık ve açlık politikaları, yeşil devrim tartışmaları, obezite, gıda yardımı ve gücü, tarım sübvansiyonları ve ticareti, organik ve yerel gıda, gıda güvenliği, GDO, dünya yemek sistemi Ulusal ve uluslararası gıda yasaları ve düzenlemeleri. Farklı ülkelerde gıda yasa ve yönetmeliklerinin uygulamaları.
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
COURSE CONTENT | ||
Week | Topics | Study Materials |
1 | Introduction: What is food politics? | |
2 |
From Eat more to Eat Less
Politics versus Science |
|
3 |
From Eat more to Eat Less
Politics versus Science The politics and food choice Exploring kids and young people
|
|
4 |
Relation between the Food industry and the institutions and organizations
|
|
5 |
Inventing techno foods
|
|
6 | Food sustainability | |
7 | Midterm Exam | |
8 | Sustainable agriculture | |
9 | Agriculture, the environment and farm animals. | |
10 | Food safety and genetically engineered food. | |
11 |
Introduction to Food laws and regulations in Turkey
Turkish food codex |
|
12 |
Basic principles of Turkish food laws and regulations
|
|
13 | Codex Alimentarius and international food trade | |
14 | EU food regulations |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI | |
Hafta | Konular |
1 | Giriş: Gıda politikası nedir? |
2 |
Daha fazla gıdadan daha az gıdaya
Politikaya karşı bilim |
3 |
Daha fazla gıdadan daha az gıdaya
Politikaya karşı bilim Politika ve gıda seçimi Çocukları ve gençleri keşfetmek |
4 | Gıda endüstrisi ile kurum ve kuruluşlar arasındaki ilişki |
5 | Tekno yiyeceklerin icat edilmesi |
6 | Gıda sürdürülebilirliği |
7 | Ara sınav |
8 | Sürdürülebilir tarım |
9 | Tarım, çevre ve çiftlik hayvanları. |
10 | Gıda güvenliği ve genetik mühendisliği yapılmış gıdalar. |
11 | Türkiye'de Gıda kanunları ve yönetmeliklerine giriş |
13 | Türk gıda yasa ve yönetmeliklerinin temel ilkeleri |
14 | AB gıda mevzuatı |
Kaynaklar
KAYNAKLAR | |
Ders Kitabı |
Robert Paarlberg, 2013 “Food politics: What everyone needs to know, Oxford University Press.
Marion Nestle, 2003 “Eat, Drink and Vote”, Rodale Books. Marion Nestle, 2007 “Food Politics: How the Food Industry Influences Nutrition, and Health, Revised and Expanded Edition”, University of California Press. Anon., 2003. Türk Gıda Mevzuatı, Globus Dünya Basımevi, İstanbul.
Codex Alimentarius Understandıng the Codex Alimentarius- FAO Information Division |
Ek Kaynaklar |
|
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI | |
Dokümanlar | Diğer makaleler sınıfta dağıtılacaktır. |
Ödevler | |
Sınavlar |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ | ||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SIRA | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 20 |
Testler | 1 | 10 |
Proje | 1 | 30 |
Toplam | 60 | |
FİNALİN BAŞARIYA ORANI | 40 | |
YIL İÇİNİN BAŞARIYA ORANI | 60 | |
Toplam | 100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI | ||||||
No | Program Öğrenme Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir. | |||||
2 | Yemeği ve pişirme işlemini bir sanat olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması ve görsel olarak belgelenmesi konusunda yetkinlik sahibidir. | |||||
3 | Gastronomi alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda kapsamlı bilgi sahibidir. Bu konularda araştırma yapma ve geliştirme becerisine sahiptir. | |||||
4 | Gıda bilimi ve temel beslenme ilkeleri konularında bilgi sahibidir ve alanında uygular. | |||||
5 | Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda uluslararası standartları bilir ve uygular. | |||||
6 | Üretim aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek-içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir. Gıda üretim sistemlerini ve bu alandaki yeni yaklaşımları derinlemesine anlayabilir ve bu aşamada çıkabilecek sorunları tanımlayıp çözebilir. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı tasarlar, araç-gereç ve teknolojileri bilir ve kullanır; gerektiğinde bu çerçevede yeniliklerin oluşmasında rol alır. | |||||
7 | Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur. Bu çerçevede temel pişirme tekniklerini bilir, uygular ve geliştirir. | |||||
8 | Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihi, coğrafi ve kültürel altyapısı ve üretim aşamaları konusunda bilgi sahibidir. Yiyecek üretiminde ve menü planlamasında bu bilgiyi kullanır. | |||||
9 | Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir. | |||||
10 | Gıda alanındaki ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve meslek etiğini bilir ve uygular. | |||||
11 | İşletme, iktisat ve pazarlama alanındaki temel kavramları, kuramları ve ilkeleri bilir ve uygular. Menü planlama ilkeleri doğrultusunda; yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, fiyatlandırması yapar ve çeşitli menüler geliştirir. Bir gıda işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını, personel alım ve değerlendirme süreçlerini bilir ve uygular. | |||||
12 | Başkaları ile ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır. Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. | |||||
13 | Gıdanın insan sağlığı ve toplumsal düzen üzerindeki etkilerini anlayabilir ve bu çerçevede basın-yayın organlarını takip eder, katkıda bulunur ve yönlendirir. | |||||
14 | Gıda ile ilgili etkinlikleri bilir ve yönetir. | |||||
15 | Dünya gıda ticareti, globalleşme, üretim ve tüketim örüntüleri hakkında bilgi sahibidir. Gıda politikalarının ülke ekonomisi için önemini bilir. | |||||
16 | Pasta ve diğer hamur işleri, ekmekler, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, kremalı soslar, meyve sosları ve jöle yapımı. Sıcak ve soğuk tatlılar, dondurmalar ve sorbeler, şeker işleri, süslemeler, dekorasyon ve sunum, çikolata yapımı konusunda yetkindir. | |||||
17 | Mutfak uygulamalarında ve gıda üretiminde kullanacakları sebzelerin ve taze otların yetiştirme teknikleri ile ilgili uygulamalı bilgi sahibidirler. |
AKTS İş Yükü Tablosu
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU | |||
Etkinlik | Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Süresi (Sınav haftası dâhildir: 14x toplam ders saati) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödev | 1 | 50 | 50 |
Dönem sonu sınavı | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 2 | 1 | 2 |
Laboratuvar | - | - | - |
Lab Dışı Çalışma Süresi (ön hazırlık, soru yanıtlama ve rapor) | - | - | - |
Toplam İş Yükü | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 30 (saat) | 5.0 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |