• Türkçe
  • English
Ders Kodu: 
CULA 316
Ders Tipi: 
Alan Seçmeli
Teori Saati: 
3
Uygulama Saati: 
0
Kredi: 
3
AKTS: 
6
Ön Koşul Dersleri: 
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Öğrencilere şarap, şarap yapımı, şarap servisi ve tatma gibi temel kavramları tanıtmak.
Dersin İçeriği: 

Şarabın tanımı, Dünya'da şarabın üretildiği ülkeler. Antik dünyadan günümüze şarap tarihi. Modern şarabın evrimi. Asma. Şarap ve hava, teruar, uluslararası üzüm, bölgesel üzüm. Şarap nasıl yapılır, şarap, şarap nasıl depolanır. Şarap servisi. Şarap tadımı. Önemli uluslararası ve ulusal şaraplar.

Dikey Sekmeler

Dersin Akışı

COURSE CONTENT
Week Topics Study Materials
1 Definition of wine.  History of wine.  
2 The world of wine: World wine consumption. Wine production around the world. Distribution of the world’s vineyards.  
3 The ancient world. The middle ages. The evolution of modern wine.  
4 How wine is made: The art of the winemaker. Harvesting the grapes. Preparing grapes for fermentation. The fermentation process. Improving on nature. Oak and clarification.  
5 The vine: the stages of development. Pests, diseases and their effects on the vine. The spread of phylloxeria in Europe’s vineyards. The Winegrowers Year.  
6 Wine and weather: terroir. Soil profile. International grapes. Regional grapes.  
7 Storing wine  
8 MID-TERM  
9 Serving wine  
10 Tasting wine: introduction to tasting. Physiological notions, bouquets of elements related to wine.  
11 Tasting of elementary substances. What is a tasting card?  
12 Practical tasting of wines:  Introduction. Blind tasting.  
13 Visit to a winery  
14 Visit to a wine shop  

 

Kaynaklar

RECOMMENDED SOURCES
Textbook Robinson Jancis and Johnson Hugh. 2005. The World Atlas of Wine. Mitchel Beazley. Special Ed.
Additional Resources Johnson Hugh. 1974. Wine. Simon and Schuster. New York.

 

Değerlendirme Sistemi

ASSESSMENT
IN-TERM STUDIES NUMBER PERCENTAGE
Mid-terms 1 30
Assignment 1 20
Attendance and class participation   10
Total   100
CONTRIBUTION OF FINAL EXAMINATION TO OVERALL GRADE   40
CONTRIBUTION OF IN-TERM STUDIES TO OVERALL GRADE   60
Total   100